Ingvild Flugstad Östberg vann i Beitostölen. Foto: Bildbyrån

Utklassade alla – tillägnade Johaug segern

Uppdaterad
Publicerad

Hon utklassade den norska eliten vid skidpremiären i Beitostölen. Sedan tillägnade Ingvild Flugstad Östberg segern till dopningsavstängde Therese Johaug. ”Jag körde lite för Therese i dag”, säger hon till norska NRK efter att ha åkt i en klass för sig på damernas tio kilometer klassiskt.

Tiden 26.47,4 var överlägsen och ohotad i startfältet.

– Jag är lite överraskad över att det fungerar så bra. Den sista tiden har jag känt mig tung, säger den vinnaren till NRK.

Det var just Flugstad, Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen som det talades om på förhand. Och när favoriterna Marit Björgen och Therese Johaug saknades fick de norska toppåkarna strax bakom i hierarkin visa sin kvalitet.

Favoriterna höll

De tre gick ut med en halv minuts mellanrum allra sist i fältet och vid mellantiden efter sex kilometer blev den tesen bekräftad: Heidi Weng utklassade resten av fältet – och Flugstad var långt före Weng.

I mål var Flugstad 13,2 sekunder före Weng.

Jacobsen trea – dryga minuten efter

Och trea? Jo, där slutade Jacobsen som inför loppet sa att hon sällan varit så nervös inför en tävling.

– Det var faktiskt som väntat. Det blev väldigt tufft. Men jag tror det var flera som hade det tufft, säger Jacobsen till NRK efter att ha slutat trea dryga minuten efter Flugstad:

– Det är egentligen långt över förväntan. Jag hade inte trott att jag skulle starta (säsongen) där.

För den enda svensken i startfältet, en stakande Lina Korsgren, blev det en 13:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.