Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Björn Ferry: ”Utgår från att fler blir avstängda”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundet har stängt av två ryska skidskyttar och enligt SVT–experten Björn Ferry är många fler avstängningar att vänta. ”Det utgår jag ifrån, helt klart”, säger han.

Under torsdagen meddelade det internationella skidskytteförbundet (IBU) att två ryska skidskyttar stängs av från internationellt tävlande. Dessutom kommer IBU att utreda ytterligare 29 fall där det misstänks ha förekommit dopning.

Enligt uppgifter till NRK ska de två avstängda åkarna ha varit medaljörer i Sotji-OS men uppges numera ha lagt av.

Efter att Wada-rapporten visat att över 1000 ryska idrottare varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprovet har bland annat den franska storstjärnan Martin Fourcade hotat med att bojkotta världscupen i skidskytte.

Påtryckningar skyndar på

Kritiken, som även kommit från norskt och tjeckiskt håll, har enligt SVT-experten Björn Ferry förmodligen skyndat på IBU:s agerande.

– Det kan mycket väl vara så att det är påtryckningar som skyndat på det. När det är så många fall det rör sig om så måste man snabbt komma igång och snabbt sätta en strategi för hur man ska agera, säger Ferry och tillägger:

– Det blir konstigt om man väntar för länge och ohållbart med alla spekulationer. Tänk en världscupstävling efter jul där ingenting står klart. Misstänksamheten skulle bli monumental. Därför är det rätt att man tidigt går ut med vad man vet.

Fler avstängningar

Att fler avstängningar är att vänta är Ferry övertygad om.

– Det utgår jag ifrån, helt klart. Har de 31 fall där det kan förekomma manipulerade prover så är det troligt att det blir motsvarande antal avstängningar förr eller senare, om det inte finns någon annan förklaring.

Ferry – som gärna ser att Ryssland fråntas VM 2021 – tycker att det är rätt att Ryssland släpper arrangörskapet av bland annat junior–VM.

– Kan man inte garantera att man kan utföra säkra tester i Ryssland så kan man inte heller hålla några tävlingar där. Att de ställer in junior-VM och världscupen visar att det har varit påtryckningar från IBU. Men det känns bra att Ryssland avsäger sig frivilligt och någonstans som det bästa man kan göra i den här situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.