Foto: TT Nyhetsbyrån

Två ryska skidskyttar stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundet höll på torsdagen ett extra styrelsemöte med anledning av de senaste uppgifterna om massdopning inom ryskt skidskytte. Resultat: Två ryska skidskyttar stängs av från internationellt tävlande. Dessutom avsäger sig Ryssland värdskapet för junior-VM samt världscuptävlingen i Tjumen.

– Vi har haft ett konstruktivt möte och visat på handlingskraft, säger Olle Dahlin, ordförande i Svenska skidskytteförbundet samt vice ordförande i IBU.

Vid IBU:s extra styrelsemöte i München togs beslut om att stänga av de två åkare som ska ha varit dopade i samband med OS i Sotji 2014. Dessutom kommer IBU har utreda ytterligare 29 fall.

– Vi kontaktar dem via brev med frågor, och skickar samma brev till deras förbund. Det är en process som nu inleds, och så får vi se vad det resulterar i. Vi ska undersöka hur delaktigt förbundet har varit i det här med systematisk dopning, säger Dahlin.

Enligt NRK tog de två avstängda ryssarna medaljer vid OS i Sotji, men har nu lagt av. Den norska tv-kanalen skriver även att de två åkarna inte tidigare varit involverade i dopningsärenden.

Fourcade hotade med bojkott

Den franske storstjärnan Martin Fourcade var först ut med att hota med bojkott om det inte kommer snabba sanktioner mot Ryssland efter att det blivit känt icke namngivna skidskyttar i landet misstänks för dopning.

Det var IBU:s egen expertgrupp som granskade den andra delen av Wadas rapport om den utbredda dopningen i rysk idrott.

I onsdags följdes Fourcades utspel av att det tjeckiska landslaget meddelade att man inte kommer att ställa upp i världscuptävlingen i ryska Tjumen i mars. Senare hotade även Norges skidskytteförbund med bojkott av tävlingen i Ryssland. De har skickat ett brev till IBU med ett krav på att Ryssland fråntas världscuptävlingen i mars samt junior-VM i Ostrov i februari, uppgav norska TV2.

En press som alltså gett önskat resultat, då Ryssland alltså inte blir värd för vare sig världscup eller JVM.

I dag kom även besked om att Ryssland tappar värdskapet för världscuptävlingarna i skridsko i Tjeljabinsk. Sedan tidigare är det klart att bob-VM flyttas till Tyskland.

Fakta: Rysk dopning

Den 18 juli presenterar den internationella antidopningsbyrån Wadas utredare Richard McLaren den första delen i sin rapport kring rysk dopning. I den står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Uppgifterna ledde till att Internationella olympiska kommittén funderade på att utesluta alla ryssar i Rio-OS. Det slutade med att IOK lät varje idrott ta egna beslut i frågan. IOK har precis beslutat att förlänga dopningssanktioner mot Ryssland, bland annat att inte förlägga IOK-sanktionerade tävlingar där.

Den 9 december släppte McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS. Internationella skidskytteförbundet uppger att det handlar om 31 fall inom skidskyttet. Internationella skidförbundet meddelar att det finns längdskidåkare bland de dopningsmisstänkta, utan att ange antal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.