Britta Johansson Norgren blev tvåa på damsidan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Britta Johansson Norgren fastnade på upploppet – blev tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren såg länge ut att vinna Vasaloppets damklass men blev infångad på slutet. Hon slutade tvåa efter att inte ha kunnat ta sig fram bland herrråkarna. Katerina Smutna från Österrike vann den täta tävlingen på 4.17.56.

– Det var vansinnigt roligt. Det här betyder mycket eftersom det är större än allt annat, säger Smutna till SVT Sport.

Johansson Norgren var så nära att få sin första vinst i 90 km-versionen av Vasaloppet. Hon vann Tjejvasan över 30 km förra lördagen.

Vasaloppet

– Det är blandade känslor och tyckte att jag gjorde mycket bra men det är tråkigt på slutet eftersom vi inte fick våra egna spår som det var sagt. Det fungerade inte alls när jag försökte lägga mig bakom Smutna, vilket var det sämsta jag kunde göra när det kom herrar emellan, säger Johansson Norgren som var 2,9 sekunder efter.

Vasaloppsarrangörerna utvärderar tävlingen och arrangemanget under måndagen. En manlig åkare, Rasmus Ax, blev diskad efter att ha stört dameliten.

– Jag fick gå upp till tävlingsjuryn och då sa de det. Jävligt surt när man gör sitt livs lopp, säger han till Ulricehamns tidning.

Vasaloppsledningen förstår damernas kritik

Vid Oxberg 28 km före mål var Johansson 51 sekunder före Smutna som tillsammans med Lina Korsgren var i fatt Johansson på de sista kilometerna.

– Jag förstår deras kritik men lovade vet jag inte. Det fungerade inte att herrarna skulle flytta på sig. Det misslyckades vi med. Det var meningen att vi skulle visa herrarna rätt med skyltar och visselpipor men det blev lite väl tajt upplopp där herrarna också ville ha en bra placering även om det inte är en ursäkt, säger Tommy Höglund i Vasaloppsledningen som ska börja utvärdera årets lopp i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet