Österrikisk polis beslagtar misstänkta kazakiska dopningspreparat. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dopningsrazzia hos Kazakstan inför skidskytte-VM

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytte-VM skakas av en misstänkt dopningsskandal. I går kväll genomfördes en razzia av österrikisk polis mot det kazakiska landslaget. ”Vi har valt att dopningskontrollera hela kazakiska landslaget”, säger IBU:s generalsekreterare Nicole Resch.

Polisen genomförde razzian på ett hotell i Tirol under gårdagkvällen där uppemot 30 poliser var inblandade i räden, där misstänkta dopningspreparat hittats.

– Vi hittade olika mediciner och produkter i rummen, men undersökningen är inte över, säger en polistjänsteman vid presskonferensen enligt norska VG.

Från Kazakstans sida hävdar man att allt är i sin ordning.

– Mediciner har tagits från vår läkare men vi har tillstånd för alltihop, säger överledaren för Kazakstans landslag, Manas Ussenov, till Reuters.

Dessutom tog polisen blod- och urinprov på de aktiva från Kazakstan.

Razzia efter larm från privatperson

Hela husrannsakan grundar sig på en privatperson som i slutet av januari på en parkeringsplats betraktat två minibussar som försökt ta hand om en stor låda. I den lådan har det funnits ett stort antal medicinska produkter som ampuller och sprutor. Därutöver fanns ackrediteringar från IBU och handskrivna anvisningar.

”Inväntar resultaten av tester”

Undersökningen av alla fynd är inte avslutad och resultaten kommer att vara klara inom de närmaste dagarna.

– Vi har valt att dopningskontrollera hela kazakiska landslaget och inväntar resultaten av dessa tester, säger internationella skidskytteförbundets generalsekreterare IBU, Nicole Resch.

IBU samarbetar med myndigheterna.

– Polisen kommer att göra allt för att förtydliga straffrättsligt ansvar, ska Österrikes inrikesminister Wolfgang Sobotka ha sagt i ett uttalande.

Trots razzian – får tävla

I dag inleddes världsmästerskapet med mixed stafett där Sverige ställde upp med en VM-debutant  – men där Kazakstan trots razzian gjorde de blågula sällskap. Enligt VG får de trots dopningsmisstänkta möjligheten att tävla i avvaktan på resultaten av testerna som kan ta flera dagar att få svar på.

Så sänder SVT från skidskytte-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.