Emil Jönsson avbryter Tour de Ski. Foto: Bildbyrån

Emil Jönsson avbryter Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Här är beskedet efter att skidstjärnan spytt blod. Emil Jönsson avbryter Tour de Ski med omedelbar verkan. ”Han har haft luftrör som inte mått något bra”, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Jönsson har haft problem i flera dagar men valde ändå att starta i masstarten igår.

– Jag kräktes på andra varvet. Det syntes någonting rött. Jag fick blodsmak i munnen. Ledarna har skrikit hela loppet att jag ska bryta, sa Jönsson till SVT efter loppet.

Tour de Ski

Bryter Touren

Nu har Jönsson beslutat sig för att avbryta Tour de ski.

– Det är mina lungor och luftrör som inte riktigt vill åka vidare. Det har egentligen blivit sämre hela touren. Läkarteamet var tydliga nu på morgonen så nu är det att åka hem och få hjälp av expertis så att jag kan komma tillbaka så fort som möjligt, säger han i dag.

Så det är luftrör och lungor, du har ingen sjukdomskänsla i kroppen?

– Nej, det är ingen infektion. Men när man river upp så här så är man väldigt mottaglig för sjukdomar. Det är ju som ett sår i lungorna som måste få läka.

Hur upplevde du loppet i går, blev du rädd?

– När man ser rött och får blodsmak i munnen. Direkt då vart jag ”shit var hände nu” och stannade av i tio meter och tänkte ”det här kan inte vara bra” men sen är man så inne i tävlingen. men det var ett tydligt tecken på att kroppen började säga ifrån.

Jönsson ska nu undersökas av experter i Stockholm.

Nytt bakslag för Grip

För Sveriges förbundskaptenen Rikard Grip blir Emil Jönsson en i mängden av sjukdomsförföljda svenska toppåkare, däribland Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

– Det är klart att det är tungt med åkare som måste kliva av en tävling. Och det är fler med honom som jag gärna hade sett vara vidare här, säger förbundskaptenen.

Se hela intervjun med Emil Jönsson ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet