Grip: ”Det handlar om rysk idrott i stort”

Uppdaterad
Publicerad

Att sex ryska skidåkare stängs av under en dopningsutredning är bra, menar den svenska förbundskaptenen Rikard Grip. Samtidigt pekar Grip på att det ryska dopningsproblemet är större än bara skidsporten. ”Det handlar om rysk idrott i stort”

Dagen före julafton kom beskedet.

Internationella skidförbundet (Fis) stänger av sex ryska ländskidåkare mitt under internationella olympiska kommittén (IOK) dopningsutredning av 28 ryska idrottare.

Den svenska förbundskaptenen Rikard Grip menar att det är bra att Fis agerar.

– Framförallt tycker jag det är positivt att man gör något från internationella förbundets sida. Inte minst för att stävja och värna för en ren idrott, säger Rikard Grip till SVT Sport.

Den senaste tiden har rapporteringen kring längdskidåkningen handlat mycket om dopning. I det här fallet är dock problemet betydligt bredare än det som bara händer i skidspåret menar Grip.

”Är en nationalangelägenhet”

– Det här ser jag som en nationalangelägenhet i att det handlar om rysk idrott i stort. Det här är inte någonting som bara berör längdskidåkning utan hela idrotten. Det handlar om förtroendet för rysk idrott som jag ser det, säger förbundskaptenen och tilllägger:

– Sedan är det aldrig positivt när det som i det här fallet är längdskidåkningen som hamnar i blickfånget för dopning.

De senaste avstängningarna är inget som de svenska skidåkarna lägger något fokus på.

– Vi fortsätter att jobba på utifrån de principer vi alltid gjort. Det är att fokusera på det vi ska göra, vår uppgift och det vi kan påverka. Det finns ingen mening att lägga någon kraft och energi på det vi inte kan göra någonting åt.

Efter påtryckningar från flera håll har Ryssland avsagt sig bland annat junior-VM och världscuptävlingen i Tjumen.

Olustigt att tävla i Ryssland

– Det är ju deras beslut. Det hade så klart kännts lite olustigt att åka dit och tävla med tanke på den här rapporten. Men återigen så fokuserar vi mest på vår prestation och det vi kan göra. Hade det varit att vi skulle rest till Ryssland så hade vi gjort och gjort det så bra som vi bara kan.

Efter julfirandet fortsätter det svenska skidlandslaget uppladdningen inför Tour de Ski.

Bra stämning i svenska truppen

– Det ser väldigt bra ut i truppen. Det Känns som vi är ett gott gäng och samtliga är väldigt motiverade och laddade inför Tour de Ski. Dett är någonting vi ser verkligen fram emot.

SVT sänder Tour de Ski inleds som på nyårsafton i Val Müstair, Schweiz, med en sprint och traditionsenligt avslutas med den krävande klättringen uppför Alpe Cermis söndagen den 8 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.