Foto: TT Nyhetsbyrån

Halfvarsson: ”Vill vara med i toppen direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson har fått en drömstart på Tour de Ski – och i dag väntar jaktstart i klassisk stil. – Det ser bra ut, jag vill ju vara med i toppen direkt, säger han till SVT Sport.

Efter fjärdeplatserna i världscupen fortsätter Calle Halfvarsson att imponera. I går blev han tvåa i herrarnas prolog i Oberstdorf – efter att ha knäckt Petter Northug på upploppet.

Och svensken låter optimistisk inför jaktstarten.

Tour de ski

– Det ser bra ut, jag vill ju vara med i toppen direkt och inte halka efter allt för mycket. Det känns bra att starta långt fram så slipper man vara med om strul lite längre bak, säger Halfvarsson.

Gårdagens segrare, schweizaren Dario Cologna, var fem sekunder före Calle Halfvarsson och fick med sig 15 bonussekunder. Halfvarsson tilldelades tio bonussekunder och Northug fem.

Marcus Hellner, som haft en tung start på världscupen, visade styrkebesked när han spurtade i mål som femma.

”Gäller att vara smart och alert”

Hellner sticker därmed iväg 23 sekunder efter Cologna med bonussekunderna inräknade.

SVT Sport expert Johanna Ojala poängterar att åkarna måste vara smarta och alerta i dagens jaktstarten.

– Det gäller att inte mista positioner och ta positioner på lätta partier i utförslöper och kanske här inne på stadion. Försöka gå ifrån i uppförsbackar kan vara svårt när det är mycket folk så det gäller att vara smart och alert, säger hon.

Vad blir det för sort jaktstartslopp?

– Det är ju Calle (Halfvarsson) och Petter (Northug) som kanske kommer att gå lite tillsammans till en början och jaga Cologna, men sedan så följer ju ett pärlband utav åkare det kommer bli riktigt stimmigt.

Herrarnas jaktstart drar igång 12.15 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de ski

Mer i ämnet