Ustiugov när han tar sig i mål som vinnare på sprintstafetten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ustiugov står över 15 km

Uppdaterad
Publicerad

Sergej Ustiugov har tagit tre medaljer på tre tävlingar på VM i Lahtis. Men när det är dags för 15 km klassiskt står han över. Kanske en lättnad för svenskhoppet Johan Olsson.

– Som det ser ut i dagsläget kommer han inte att köra den. Planen är att köra stafetten, och om han känner sig fräsch även femmilen, säger Ustiugovs tränare Markus Cramer till SVT Sport.

Precis som ryssen står också Marcus Hellner över dagens 15 km.

Han slet ont på skiathlonen över 30 km i lördags och var med och högg om bronset men orkade inte lägga i den sista växeln på upploppet och slutade sjua.

– Jag fokuserar på stafett och femmil, säger Marcus Hellner på en skidfabrikants presskonferens i Lahtis.

Stafetten 4x10 km körs på fredag och femmilen avslutar mästerskapet på söndag.

Nu blir jag extra motiverad för övriga lopp

– Det var inget jättesvårt beslut. Nu blir jag extra motiverad för de här loppen. Det är sällan jag har laddat hårt för en femmil. Det har varit de små loppen som har hamnat i fokus, femmilen har kommit i sista hand, och det har varit väldigt synd, säger han till kvällstidningarna.

I genrepet över 15 km klassiskt i Otepää veckan före VM blev han 13:e, 1.30 efter segrande Martin Johnsrud Sundby. Och formen har inte stegrats sedan dess.    

”Rätt beslut av honom”

Förbundskaptenen Rikard Grip om Hellners beslut.

– Det handlar om att göra en prioritering kring de tävlingar som är kvar, som vissa aktiva vill göra, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Han ser fram emot de kvarvarande distanserna, och vill göra en satsning mot dom.

Är det rätt att han tar det här beslutet?

– Ja, det tycker jag absolut. Jag tror att han har oerhört stora chanser inför söndag och får några extra dagar att fokusera på det. Han har pratat många gånger om att få göra en rejäla satsning mot femmilen. Tyvärr grusade det inför OS-femmilen i Sotji på grund av en förkylning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.