Johan Olsson under ett träningspass i Lahtis. Foto: TT Nyhetsbyrån

Jönsson har startat på 15 km

Uppdaterad
Publicerad

Idag kliver Johan Olsson ut i VM-spåren i Lahtis på herrarnas 15 km klassiskt som regerande världsmästare. Han utmanas främst av Iivo Niskanen och Martin Johnsrud Sundby. Men han slipper den på VM hittills suveräne Sergej Ustiugov.

Ryssen tog ett silver i sprinten och ett guld i skiathlon innan han gled förbi Iivo Niskanen och Emil Iversen och ordnade ryskt guld i sprintstafetten. Men i dag står han över tävlandet och lämnar fältet öppet för Olsson och kompani.

Just Iivo Niskanen bör vara revanschsugen och har kanske sin bästa chans att ta ett VM-guld på hemmaplan. Han vann säsongspremiären i Ruka. Senast i Otepää vann dock Martin Johnsrud Sundby som måste ses som den största favoriten.

I och med Olssons guld på VM i Falun för två år sedan har Sverige tilldelats fem startplatser. Marcus Hellner har valt att avstå för att i stället lägga allt krut på femmilen och stafetten. Förutom Johan Olsson startar Daniel Richardsson, Emil Jönsson, Jens Burman och Calle Halfvarsson.

Följ herrarnas 15 km i Vinterstudion på SVT1, SVT Sport-appen och svtsport.se från 12:30. Starten går 12:45.

Svenskarnas startnummer

18: Emil Jönsson

44: Calle Halfvarsson

52: Johan Olsson

54: Daniel Rickardsson

58: Jens Burman

Startnummer i urval:

29: Alexej Poltoranin    Kazakstan

39: Johannes Kläbo      Norge

42: Didrik Tönseth       Norge

60: Alexander Bessertnitj    Ryssland

62: Maurice Manificat        Frankrike

64: Iivo Niskanen         Finland

66: Niklas Dyrhaug       Norge

68: Matti Heikkinen        Finland

70: Martin Johnsrud Sundby         Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.