Foto: Bildbyrån

Säsongens första pallplats för Hellner

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner ledde upp till den andra mellantiden och slutade på en tredjeplats i herrarnas fristil i Kanadatouren.

”Det är grymt. Skönt att komma tillbaka upp på pallen”, säger Hellner till SVT Sport.

Marcus Hellner hade en oväntad bra inledning i herrarnas 15 km fristil i kanadensiska Canmore, en distans som han ser som personlig favorit.

– Det är grymt. Känns skönt att kunna komma tillbaka och komma upp på pallen, säger Hellner efter att slutat trea i loppet.

Vinterstudion

Hellner som visade god form trots en lång frånvaro under säsongen, var nära att knipa andraplatsen men tog sig in på tre tiondelar bakom ryssen Jevgenij Belov och knappt tre sekunder bakom ettan Matti Heikkinen från Finland.

”Skönt för Hellner att få notera att han är tillbaka”, säger SVT Sports kommentator Anders Blomquist.

Förvånad att hänga med

Men Marcus Hellner var själv ganska förvånad över sin insats med tanke på hur hans säsong har sett ut. Hellner gjorde säsongsdebut så sent som i Holmenkollens femmil i början av februari efter att ha haft stora problem med sina känsliga luftrör.

– Det har varit en jäkligt tung vinter. Jag har varit hemma och sett alla tävlingar på tv:n men i ”Kollen” tyckte jag bara det var kul att få tävla. Ju mer jag tävlat desto mer har jag velat vara med där uppe igen. Jag är fruktansvärt sugen på att tävla och även om säsongen snart är över är det här motiverande inför träningen till nästa år, säger Hellner och fortsätter.

– Jag har inte känt mig så här stark under touren. Men jag var förvånad att jag var med som jag var, säger han.

Hellner går i och med den här segern upp till en tionde plats i den totala världscupen.

Tyngre för Norge

För Petter Northug gick det betydligt tyngre i loppet.

– Det var en tuff dag, säger norrmannen som till jaktstarten i klassiskt stil i morgon har 32 sekunder upp till Justjugov.

– Han blir svår att slå på fem kilometer, säger Northug.

Också hans landsman Martin Johnsrud Sundby som startar sju sekunder efter Northug i jaktstaren hade det tuffare i loppet. Han hamnade på en sjätteplats med nära 16 sekunder bakom Hellner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet