Historisk X-Gamesvinnare laddar om

Uppdaterad
Publicerad

I vintras skrev Emma Dahlström historia som första svenska att vinna guld i X-games – extremsporternas mest prestigefyllda titel. I norra Värmland har freeskiåkaren laddat upp för en ny säsong – en miljö där hon också bygger sin framgång.

Det är en av dom ljuva sensommardagarna när SVT Sport hälsar på i föräldrahemmet utanför Torsby. Nån kilometer bort är det full vintersatsning inne i den skidtunnel som lockar längdåkare och skidskyttar, men än så länge njuter Emma Dahlström av solen.

– Det är alltid Torsby jag längtar hem till. Man laddar lite extra kraft inför säsongen. Det är här jag bygger upp mig, jag tränar väldigt mycket när jag är hemma och det är här jag får det där riktiga skidsuget!

X-Games

Det har varit en välbehövlig vila efter en intensiv och magisk säsong där slopestyleskidåkaren inte bara vann världscupen och proffstouren. Framförallt tog hon hem den största av segrar – X-Games i Aspen.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Absolut. Det är ofantligt stort och det ska också bli sjukt kul att försöka komma tillbaka i januari och försvara det, säger hon och drömmer sig tillbaka.

Rehabtränat hopparknä

En del av sommaren har ägnats åt att bygga upp styrkan i benen, ett hopparknä har besvärat henne bitvis, men nu är hon helt återställd och rentav bättre rustad inför kommande vinter. Och hon har också jobbat hårt för att bygga ut trickrepertoaren.

Hon vill behärska sina rotationer åt båda håll och dessutom såväl baklänges som framlänges in i hoppen.

– Jag har alltid velat vara någon som utvecklar sporten. Det är det som har drivit mig hela tiden. Det är kul att kunna testa sina gränser. Nu vet jag ju att jag behärskar den högsta nivån. Bara att försöka ta sig ännu högre upp.

En viktig del i det är hennes hemmabyggda trampolinanläggning. En gammal hockeysarg fick nytt jobb som träram, kommunen sponsrade med att gräva gropen där nu nu en fullstor trampolin ger henne alla möjligheter att öva luftkontroll.

– Det är egentligen här dom första byggstenarna tlill mina trick startar. Till exempel om jag ska göra en höger Cork 720, då gör jag en 360 (ett varv) och sen en 720 (två varv) tills jag kan den helt och sen tar jag ofta över på det vattenhopp och sen på snö.

Jobbar hårt med stilen

Det är inte bara antal varv och rotationer som gäller. Emma lägger lika stor vikt kring stilen och grabs. Att hålla snyggt och länge, något som domarna verkar gilla.

– Jag vill få lekfullheten in i åkningen samtidigt som det är stilrent, säger Emma i väntan på den första snöresa som hon i detta nu är ute på, en månadslång samling i Oceanien och därefter glaciärtid i Europa.

På lång sikt är målet OS i Sydkorea, att förvandla femteplatsen från Sotji till medalj, men dessförinnan hålla sig kvar som sportens etta över ännu ett X-Games.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet