Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ingen comeback för Hellner

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner skulle ha gjort en efterlängtad comeback i dagens världscup i Toblach. Men så blir det inte, bekräftar landslaget för SVT Sport. Svensken har problem med luftrören. ”Han hade kunnat tävla men vi vet inte vad konsekvenserna blir”, säger förbundskapten Rikard Grip om beslutet att inte starta för Hellner.

Inte heller Calle Halfvarsson, som har haft sjukdomsproblem länge och inte kände sig bra igår, startar i söndagens 15 kilometer klassiskt. Halfvarsson är förkyld.

– Han har tryck i näsan och är snorig, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

Tävlingen är den sista chansen att få tävlingsfart i benen inför Tour de Ski, som är Hellners stora mål på säsongen. Han har ännu inte tävlat i världscupen i år. I en en intervju med SVT i fredags sa han att han mådde bra och var sugen på at äntligen få tävla. Nu blir det alltså inte så.

– Han är klart besviken, han vill tävla och känner sig redo. Men vi måste tänka långsiktigt, menar Grip.

– Det är klart att det alldrig är bra att vara sjuk. Vi vet inte hur allvarligt det är. Om det är en säkerhetsåtgärd för att inte riskera att bli sjuk på riktigt, då tror jag inte att det påverkar så mycket, och Marcus har den rutinen att han kan träna sig i form. Men för hans del  är det tråkigt att inte få tävla, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Grip vill inte räkna ut svenska duons chanser i Tour de Ski trots en usel förberdelsetid.

– Jag har stora förhoppningar om att de kan vara med och prestera när det är dags för touren, säger Grip, som menar att man ska göra allt man kan för att få upp tävlingstempot för Hellner med testtävlingar och dylikt.

Även Emma Wikén står över dagens tävlingar pga känningar i en fot, meddelar landslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.