Foto: Bildbyrån

Therese Johaug storfavorit i Birkebeinerrennet: ”Är osäker på min stakform”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug är storfavorit i klassiska Birkebeinerrennet.

I alla fall om man frågar konkurrenterna – långloppsspecialisterna.

– Jag tycker inte att jag är en av de stora favoriterna och är väldigt osäker på min stakform, säger Johaug själv.

– Therese Johaug är såklart den starkaste motståndaren. Hon blir sällan trött, säger Ida Dahl.

– Therese Johaug har 99 procent av favoritskapet, så kan jag ta en procent, säger Astrid Öyre Slind.

– Alla vet att hon är bäst i världen på att köra med fäste. Om jag hade varit Therese hade jag jag kört utan för att få en utmaning och visa att hon är det på stakning också, säger Britta Johansson Norgren på en presskonferens inför loppet.

”Är i valet och kvalet”

Johaug själv håller inte med om att hon är favorit i helgens Ski Classics-lopp. Kroppen värker efter träningspassen med stakning och hon vacklar i valet hon ska göra – köra med fäste eller inte.

– Jag är i valet och kvalet och väldigt osäker på vad som egentligen lönar sig. Men jag är väldigt sugen på att testa det för att se vilken nivå jag håller gentemot de bästa långloppsdamerna, säger Johaug och fortsätter:

– Både Astrid och Britta och flera andra är väldigt starka och det blir väldigt svårt att slå dem. Jag är osäker på hur tungt det kommer bli i överkroppen. Just nu känner jag mig lite tom i den.

Ställs mot Björgen

När världscupavslutningen i ryska Tiumen ställdes in bestämde sig Therese Johaug för att köra det 54 kilometer långa Birkebeinerrennet, Norges motsvarighet till Vasaloppet.

Johaug som krönte sin längdkarriär med tre OS-guld innan hon aviserade att hon lägger av kommer dessutom ställas mot vännen Marit Björgen i klassikern.

– Marit har stakat mycket och har tränat överkroppen mer än jag sista tiden. Samtidigt är jag i bättre fysisk form. Det blir spännande på lördag, säger Johaug.

Birkebeinerrennet sänds på lördag i SVT med start 07.45.

SE MER: Johaug tårfylld när hon får se bilder från första segern (7 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.