Ida Dahl och Britta Johansson Norgren. Foto: Bildbyrån

Rivalernas strul inför Birkebeinerrennet: ”Åkte på magsjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren och Ida Dahl tampas i toppen för att ta hem totalsegern i Ski Classics.

Men det finns frågetecken kring de båda svenskornas form inför helgens Birkebeinerrennet.

– Jag åkte på magsjuka efter Vasaloppet så känslan har inte varit super på slutet, säger ledaren Johansson Norgren.

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, och Ida Dahl, Team Ramudden, ligger etta och tvåa i totalen i Ski Classics.

Men efter att Dahl slagit igenom stort under säsongen och radat upp flera första- och andraplatser har formen dalat. Efter en femteplats (Tartu Maraton) var hon långt efter och sjua i Vasaloppet senast.

– När man är i så bra form som jag var är ingenting jobbigt. Klart att man känner lite skillnad nu, men jag hoppas att det går bra. Jag tycker att det känns lite bättre, säger Dahl på en presskonferens inför helgen.

”Gick inte att hänga med”

I Vasaloppet var 26-åringen nästan 15 minuter efter segraren Astrid Öyre Slind (fyra i totalen) och över 10 minuter efter Britta Johansson Norgren som var tvåa. I norska Birkebeinerrennet ställs hon mot de båda toppåkarna.

– Jag var inte med i något strul eller så, det var bara en tung dag och gick inte att hänga med. Om jag är i bra form tror jag att jag kan göra det väldigt bra, säger Dahl.

Rivalen Britta Johansson Norgren stod i sin tur för en stark insats senast i Vasaloppet, men därefter har uppladdningen störts av magsjuka.

”Kom igång rätt fort”

– Jag kom igång rätt fort med träning och nu har det gått några dagar. Jag hoppas och tror att jag är i bra form ändå. Jag tror inte att det ska påverka så mycket men det får jag se på lördag.

Lina Korsgren, som är trea i totalen, missar Birkebeinerrennet på grund av covid-19. Efter helgens lopp återstår tre tävlingar av Ski Classics.

Ställningen Ski Classics

1. Britta Johansson Norgren 1639 poäng

2. Ida Dahl 1604 poäng

3. Lina Korsgren 1280 poäng

4. Astrid Öyre Slind 1140 poäng

5. Emilie Fleten, 874 poäng

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.