Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Uppgifter: Journalistens fynd kan fälla Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Det norske journalisten Ernst Lersveen har enligt VG hittat ett kvitto över var läppsalvan, som Therese Johaug menar att hon använt, är köpt. Enligt den norska tidningen kan denna lilla papperslapp vara av stort intresse för Antidoping Norge då den kan avslöja en möjlig lucka i de lämnade vittnesuppgifterna.

Det var i oktober i fjol som den norska storstjärnan Therese Johaug, 28, åkte fast i en dopningskontroll. Sedan dess har norskan, som förklarar att hon fått i sig den förbjudna substansen clostebol via ett läppbalsam, varit avstängd.

Norska VG skriver nu att det framkommit uppgifter som är av stort intresse för Antidoping Norge.

Det rör sig om var läppsalvan Trofodermin, som Johaug menar att hon använt, egentligen är köpt.

Upphittat kvitto

I utredningen har såväl Johaug som den dåvarande landslagsläkaren Fredrik Bendiksen uppgett att salvan köptes när det norska landslaget var i Livigno.

Men nu kan en möjlig lucka ha uppdagats.

Enligt VG ska har nämligen den norske TV2-journalisten Ernst Lersveen ha fått tag i ett kvitto som visar att läppsalvan köptes på ett apotek i italienska Seiser Alm.

Det stämmer alltså inte med de uttalanden som Johaug och läkaren gjort, där de båda hävdar att Bendiksen köpte salvan på ett apotek i Livigno. Därmed kan det vara oklart vem som har köpt salvan.

Det påstådda fyndet kan enligt tidningen, som uppger att Lersveen varit i flera hemliga möten med Antidoping Norge, ännu inte knytas till varken Johaug eller Bendiksen.

Förhör om två veckor

TV2 slår dock fast att ingen av kanalens reportrar träffat antidopningsorganisationen i hemlighet och Lersveen själv är förtegen.

– Jag har ingen kommentar till den här saken, säger Lersveen till VG.

Johaug, vars straff hittills gäller till 19 februari, kommer att höras av det norska idrottsförbundet 25-27 januari.

Nyligen stod det dessutom klart att Marit Björgen blir ett av vittnena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.