SVT:s expert Johanna Ojala är överraskad över att Stina Nilsson kör 10 km klassiskt. Foto: SVT/Bildbyrån

Experten överraskad av Nilssons val

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har tagits ut till 10 km klassiskt vid VM i Lahtis på tisdag trots en tuff inledning med flera missar och tveksam form. Hon tycker att gårdagens sprintstafett var ett steg i rätt riktning. SVT:s expert Johanna Ojala trodde att Nilsson skulle få vila och var överraskad av beslutet.

– Det hon gjorde i går var klart mycket bättre och hon behöver det här loppet. Stina har visat att hon kan vända ett mindre bra resultat, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

”Ser fram emot ett nytt lopp”

Det är Nilsson, som inlett VM med tre tuffa lopp på fyra dagar, själv som vill köra.

– Vet aldrig hur det kommer att kännas innan men jag ser fram emot ett nytt lopp. Jag ska åka banan i dag tillsammans med tjejerna, säger Stina Nilsson.

– Jag tycker kroppen svarade bättre i går än under dubbeljakten. Jag har fått med mig bra erfarenheter för framtiden. Vi har tittat fram emot stafetten, är det på söndag? (rätt svar är torsdag) och det här är bästa steget, säger Nilsson till SVT Sport.

Ojala överraskad

Det gjordes en utvärdering efter sprintstafetten.

– Vi har gjort en utvärdering med Stina och hon är motiverad att köra, säger damtränaren Ole Morten Iversen.

SVT:s Johanna Ojala trodde att Nilsson skulle få vila.

– De kommer att köra Stina väldigt tufft. Jag är lite inne på att hon skulle få vila. Det överraskar mig men de kanske tänker på erfarenheterna från Tour de Ski, säger SVT Sports expert Johanna Ojala.

En svensk medalj så här långt

Det svenska laget är prövat med bara en medalj så här långt. 

– Vi har haft stolpe ut och det är nu som saker ställs på sin spets. Den grund som lagts under sommaren och hösten har vi nytta av och vi har stora förhoppningar om att det kommer att gå bra, säger Grip.

Det svenska laget är förutom regerande mästaren Charlotte Kalla som har en friplats Stina Nilsson, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk.   

– Bronset i lördag ger arbetsro och det är skönt att tänka tillbaka på den klassiska delen av skiathlonen men den var bara ett delmål. Jag vill åka bra på 10 km, stafetten och tremilen, säger Kalla som haft bra dagar i Lahtis sedan lördagen och kunnat landa och ladda om.

GUIDE: Så sänder SVT från längd-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.