Charlotte Kalla tar en paus från tävlandet. Foto: Bildbyrån

Kalla tar paus till nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla tar en lång paus efter hjärtflimret. Svenskan kommer inte tävla före nyårsafton. ”Mina behov är viktigast just nu”, säger hon ett pressmeddelande.

Det var under tävlingen i Ruka som problemen slog till. Efter 2,5 kilometer kände Kalla plötsligt hur allt var fel.

– Efter 2,5 kilometer blev jag helt kraftlös, kunde inte få fast skidorna eller forcera backarna som jag önskade. Det var en väldigt frustrerande känsla. Jag var väldigt trött efter uttömningen, men det har känts normalt i övrigt, sade efteråt hon till SVT Sport.

Efter tuffa tester i Stockholm med hård belastning fick hon godkänt för att träna. Men hon stod över minitouren i Lillehammer och det var oklart hur länge hon skulle bli borta. Nu är det klart när hon tävlar igen, i Tour de ski som börjar på nyårsafton.

– Målet är att åka halva eller kanske till och med hela touren. Jag känner mig lugn, trygg och omhändertagen i det läge jag hamnat i. Jag försöker vara ärlig med vad kroppen säger och har en dialog med gänget runt mig. Mina behov är viktigast just nu och att tillgodose dem. Jag trivs bra med rutiner och därför skapar vi en normal träningsvardag men med fokus på grundträning och att ge mig förutsättningar att hämta hem förra helgens lopp. Mer tid sedan urladdningen kommer att ge resultat, säger Charlotte Kalla.

Det blir alltså ingen start i vare sig Davos eller La Clusaz. 29-åringen kommer därmed inte ha tävlat i något mer lopp än det i Ruka före nyår. Nu har hon kört distansåkning i Idre i lugnt tempo för att ladda för fortsättningen.

– Jag mår bra och har inte haft några känningar av förmaksflimret sedan jag gick i mål i Ruka förra söndagen. Det känns skönt. Den lugna träningen har känts bra medan jag känner att det behövs mer återhämtning innan kvalitetspassen är på normal nivå, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.