Hector sexa efter att ha varit överlägsen i andra

Uppdaterad
Publicerad

Hon var 26:a efter ett misslyckat första åk. Då slog Sara Hector till med ett dunderåk – klättrade 20 placeringar och kom på en sjätteplats efter att ha vunnit det andra åket med 0,84. ”Hon visar att hon är en medaljkandidat i VM”, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

– Jag är bara fantastiskt glad övet att vara tillbaka och kunna tävla igen. Det har varit ett tufft år, säger Sara Hector till SVT Sport.

Om VM chanserna:

– Absolut så finns alla chanser. Men det är mycket som ska stämma och det är många som skulle kunna ta en medalj, så det gäller att ha sin dag, säger Sara Hector.

Andra åket var i fara efter ett svagt första åk

Sara Hector forsätter visa god form i sin andra tävling efter ett års skadefrånvaro. Men dagens tävling i Kronplatz, Italien, började svajigt. Många misstag gjorde att svenskan var 2.56 efter ledaren och senare även vinnaren Federica Brignone. Och frågan var länge om ens Hector skulle få åka andra åket.

– Hon hade lite otur i första åket och gör misstag, men man såg att det fanns bra åkning där, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Men som 26:a slängde sig 24-åringen ut i backen och korsade mållinjen på en tid ingen annan slog.

– Men sedan slår hon till med det där andra åket. Hon är klart snabbast, spöar ju storstjärnorna med över sekunden. Det är klass på det åket, säger Hellman.

– Fantastiskt roligt att se Hector i dag. Hon har kämpat länge och förtjänar verkligen det här, säger han.

”Seglar upp till ett stort hopp”

Vad säger du om det här, inför VM som inte alls är långt bort?

– Det här är ju något så otroligt välkommen medaljkandidat. Hon seglar ju upp som ett stort hopp faktiskt. Hon är en som absolut kan ta medalj, säger han och fortsätter.

– Hon är väldigt stark och aggressiv i sin åkning. Åker ju stentufft här och ser ut att han en enorm fysik, för sista delen i backen är tuff. Och hon är ju den som klarar av den delen allra bäst.

Hemmaåkaren Federica Brignone vann 15 hundradelar före ledaren i storslalomcupen Tessa Worley.

Hansdotter misslyckades i andra

Det var omvänt för Frida Hansdotter. Efter ett jättefint första åk var hon åtta – men fick inte till det alls andra gången. Och Hansdotter på 19:onde plats, 2.38 efter.

– Hon faller verkligen, det var snudd på ett misslyckat andra åk. Tyvärr, säger Hellman.

– Det såg bra ut i första åket, sedan var det andra åket lite rundare stakat och då fick hon inte riktigt samma flyt som hon hade i första som var lite rappare och passade henne bättre. Ändå skönt då att hon kan ta med sig första åket. Ändå ett fall framåt att visa att hon har tempo i sig inför VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.