Alpinkommentatorn: ”Detta sorgebarn”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag ställer sig tre svenska herrar på startlinjen i världscuppremiären i Sölden. Men någon framskjuten placering ska vi inte väntas oss. – Det har gått åtta säsongen utan en svensk pallplatsen, säger SVT:s alpina kommentator Björn Fagerlind.

Matts Olsson var den enda svenska herråkaren som var nära en pallplats i storslalom i fjol – han blev fyra i St Moritz. Men bakom honom är det ganska tomt.

– Storslalom herrar, detta sorgebarn. Det har gått åtta säsonger utan en svensk pallplats, säger kommentator Björn Fagerlind och fortsätter:

Världscupen i alpint

– Det sägs inför varje säsong att det ser lite bättre ut men vi ska nog inte ha för stora förväntningar.

Bra fjolårssäsong för Olsson

Men det finns en åkare som har visat framfötterna i disciplinen och det är Matts Olsson. Han hade en bra fjolårssäsong med en fjärdeplats som bäst. Nästa steg är att ta en pallplats.

– Det som talar för det är att han hade sin bästa säsong förra vintern. Det som talar emot är att de tre som var före honom i fjol när han blev fyra (Ligety, Hirscher och Pinturault) är samma trio som toppat storslalom i många år. Så det vill ju till att någon av dem misslyckas samtidigt som han har sin bästa dag.

Förutom Matts Olsson finns André Myhrer och Calle Lindh på start i söndagens världscuppremiär.

– Det ska bli kul att se vad Calle Lindh kan göra. Han kommer framförallt matchas i europacupen även om han är med i Sölden. Han har varit borta i 1,5 år på grund av skada men han är en kille som kanske kan klättra en bit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet