Foto: BILDBYRÅN

Sverige sexa i mixedstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Ett orutinerat blågult lag ställde upp i VM:s första distans – den svenska paradgrenen mixedstafett. Då slutade Sverige sexa – den bästa VM-placeringen sedan 2012. ”Riktigt bra stafett för Sverige – med mersmak”, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Sverige har en speciell historik i mixedstafett – guld för tio år sedan, och från 2007–2012 sex raka VM med topp 4-placeringar. Men efter det har det varit fyra år utan någon topp 10-placering.

Fram till idag. Och Sverige slutade sexa.

Svensk VM-debutant på första sträckan

VM-debutanten Hanna Öberg inledde mixedstafetten för Sverige. 21-åringen fick ta till ett extraskott i den första skjutningen och samma visa var det i det andra.

Öberg stod visserligen för snabba skjutserier, men tappade en del i åkningen och växlade över till Anna Magnusson som tia.

Anna Magnusson hade en bra dag på vallen. Fullt skytte för 21-åringen gjorde att Sverige klättrade till sjätte plats inför tredjesträckan.

Magnusson: ”Försökte våga lite mer”

– Jättekul, men det var trögt före. Skyttet fungerade ju superbra, jag försökte vara aggressiv och våga lite mer, säger Anna Magnusson.

På grund av magont var det osäkert in i det sista om Jesper Nelin skulle komma till start, men kort före start gav han ändå klartecken. Det blev fullt skytte i den liggande serien, men värre blev det i det stående skyttet. Nelin fick ta till tre extraskott innan han kunde lämna vallen och det tappade han mycket tid på.

– Jag var nervös där, jag skulle bara träffa och det gjorde jag också, säger Jesper Nelin om strulet på det sista skyttet.

Lindström: ”Jättebra besked för formen”

Det svenska lagets mest rutinerade åkare Fredrik Lindström gick ut som sexa på den avslutande sträckan i sitt sjätte VM. Han tvingades använda totalt tre extraskott, men sköt ovanligt snabbt och hade en bra känsla i spåret. Och på upploppet spurtade Lindström ned Norges Emil Hegle Svendsen.

– Jag var betydligt snabbare än jag brukar. Vi hade ju ett läge där det var allt att vinna, så jag chansade lite. Bra tekniskt och bra skidor, det var riktigt kul att åka, säger Fredrik Lindström.

– Jättebra besked, jag är helnöjd med åkningen och formen – jag ser fram emot sprinten.

Simon Schempp sköt fullt i sitt sista skytte och säkrade därmed ett tyskt guld. Frankrike blev tvåa och Ryssland slutade på tredje plats. Sverige gick i mål som sexa 41,6 sekunder efter segraren.

Så sänder SVT från skidskytte-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.