Anna Haag. Foto: SVT

Norsk dominans i Tour de Ski-premiären

Uppdaterad
Publicerad

När det största hotet Justyna Kowalczyk valde att avstå årets tour var det väntad norsk dominans i första etappen av Tour de Ski. Marit Björgen vann före landsmaninnan Astrid Jacobsen.

Justyna Kowalczyk som vunnit touren fyra år i rad var storfavorit inför årets tour. Men hon valde att nobba på grund av missnöje mot arrangörens val att göra om programmet pga snöbrist. I stället ligger favorittrycket på norskorna som axlade manteln bra.

Totalt var det fem norskor med bland topp-14 i dag.

Tour de Ski 2013

– Det är svårt att hitta rätt fart i ett kort lopp men det gick ju bra i dag, säger Marit Björgen efter loppet.

Trög premiär av Haag

Anna Haag som varit sjukdomsförföljd gjorde säsongspremiär i dagens prolog men det blev en trög premiär för 27-åringen.

Haag inledde segt och tappade mycket i början. Hon avslutade något bättre, kunde hålla i mot slutet och slutade till sist på 42:e plats, 27,2 sek efter Marit Björgen.

– Hon tappar i princip allt efter första kilometern. Det håller inte. Det är bedrövligt, helt bedrövligt, säger SVT:s längdexpert Anders Blomqvist.

– Vi måste ge henne lite fler lopp men utifrån hennes formläge så hade hon nog inte kunnat göra så mycket bättre än så här. Ger vi henne fler lopp så kommer det att komma upp lite bättre resultat, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Bästa svenska blev Sara Lindborg på 25:e plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski 2013

Mer i ämnet