Martin Johnsrud Sundby. Foto: TT Nyhetbyrån

Norsk lagkörning tog Sundby i topp

Uppdaterad
Publicerad

Den norska lagkörningen gjorde att Martin Johnsrud Sundby kunde överta ledartröjan i Tour de Ski. Och Petter Northug ställer sig helt bakom sin landsman.

Alexej Poltoranin vann den klassiska masstarten över 15 km i Lenzerheides fjärde etapp av Tour de Ski.

De två första bonusspurterna vanns av Martin Johnsrud Sundby, som backades upp av övriga norska åkare. Vid andra spurtpriset vräkte sig Didrik Tönseth och Petter Northug fram mellan Sundby och fjolårsvinnaren Alexander Legkov.

Tour de Ski 2013

Sundby leder nu touren över halvminuten före Calle Halfvarsson. Daniel Richardsson blev femma på dagens etapp och gick från 37:e till 18:e.

– Det är inget vidare bra lopp. Jag tänkte att jag skulle gå för första spurtpriset, när jag låg så pass bra till. När jag körde upp för backen drog jag på mig mjölksyra som jag inte blev av med. Jag fick lida ont, säger Halfvarsson till Expressen.

– Jag är lite trött nu men skönt med en vilodag i morgon. Det var en lite tyngre dag i dag. Var orolig för att jag skulle tappa flera minuter men jag tydcker att jag höll ihop det bra, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Northug: ”Jag ska vara en skitstövel”

Martin Johnsrud Sundby gick upp i topp efter att ha legat trea inför dagens etapp av Tour de Ski. Calle Halfvarsson behåller sin andraplats och tidigare ledaren Alex Harvey är nu trea.

Halfvarsson gick med vid första spurtpriset och var fyra men fick sedan betala och tappade till 25:e plats – 24 sekunder efter segrande Poltoranin.

Halfvarsson kan räkna med problem från Petter Northug som startar ett par sekunder bakom honom på fredag i jaktstarten över 35 km mellan Cortina och Toblach.

– Jag ska bromsa min klunga så mycket det går, vara en skitstövel och idiot. Ska vi få en norsk seger så måste jag ställa till med jävelskap. Jag ska ge Sundby fyra, fem minuters ledning, säger Northug som redan efter prologen hintade om att det blir max fem etapper på årets Tour de Ski. Och sa att han var på efterfest till 06.30 i morse, ett uttalande som det i vanlig ordning var svårt att förstå om han skämtade, chockade eller helt enkelt höll sig till sanningen.

Sundby väljer att inte kommentera Northugs yviga utspel men är helt nöjd med inriktningen.

– Northug gav mig några extra sekunder vid spurtpriset och det känns verkligen bra att vi kör som ett lag. Nackdelen inför fredagen är att jag får gå ut själv och göra mitt eget lopp, säger Sundby till NRK.

Halfvarsson beredd knuffa undan Northug

Northug har kaxigt aviserat att han ska vara en ”idiot” på jaktstarten över 35 km i fristil. Det är Calle Halfvarsson beredd på och har taktiken klar.

– Han kan ju inte åka upp och stänga vår väg. Då får vi trycka undan honom, säger Halfvarsson till SVT Sport. Halfvarsson påpekar att det bakom kommer flera starka åkare med fjolårsvinnaren Alexander Legkov i spetsen.

– Northug kan ju inte bromsa fem, sex åkare, lyckas han med det gör han det bra, säger Halfvarsson som hoppas på att klungan ska lyckas växeldra och kunna få kontakt med Sundby före målet i Toblach.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski 2013

Mer i ämnet