Södergren räcker över flaggan till Hellner under OS-stafetten. Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-medaljörer saknas i VC-truppen

Uppdaterad
Publicerad

OS är över. Nu börjar jakten på biljetterna till för-VM i Falun.

Flera av de svenska OS-medaljörerna i längdskidor riskerar att missa säsongsavslutningen eftersom endast de femtio bästa i totala världscupen kvalar in.

Inför helgens tävlingar i Lahtis är Stina Nilsson (52:a i sammandraget) och Anna Haag (63:a) utanför topp femtio på damsidan medan Lars Nelson (52:a), Emil Jönsson (63:a) och Johan Olsson (69:a) är på fel sida på herrsidan.

– Tyvärr är det så reglerna är. Jag kan tycka att det är lite tråkigt. Framför allt nu när det är för-VM, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Världscupen i längdskidor

För Johan Olssons del blir det extra knepigt att ta sig in bland de femtio. Han står, precis som Marcus Hellner och Anders Södergren, över Lahtis på grund av förkylning.

– Men det är inte kört, han har ju Holmenkollen kvar så han kan fixa det, säger Grip.

Sverige kommer med en stor trupp till Lahtis. Förutom elva ”ordinarie” åkare på både dam- och herrsidan har man ett antal friplatser för nationella åkare (som en kompensation för Falun).

– Ambitionen är att få in samtliga (till Falun). Annars får vi givetvis se till att de finns på plats ändå så att de kan uppleva stämningen, säger Grip.

I Lahtis körs sprinten på lördag och 10 respektive 15 kilometer på söndag, samtliga i fristil.

Svenska skidspelen i Falun avgörs den 14-16 mars.

Fakta: Truppen till Lathis

Sverige skickar en extra stor skidtrupp till Lahtis i helgen. Anledningen är att det under den kommande världscupfinalen i Falun inte är tillåtet att ha med en nationell trupp – i finalen får endast de femtio bästa åkarna vara med. Därför får Sverige i stället skicka en nationell trupp till någon av de andra världscuptävlingarna. I år valde man Lahtis.

Landslagstruppen:

Damer, sprint: Hanna Erikson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Jennie Öberg.

Damer, distans: Sofia Bleckur, Sara Lindborg, Anna Haag, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist, Emma Wikén.

Herrar, sprint: Martin Bergström, Calle Halfvarsson, Emil Jönsson, Anton Lindblad, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Carl Quicklund.

Herrar, distans: Calle Halfvarsson, Martin Johansson, Emil Jönsson, Lars Nelson, Daniel Richardsson, Carl Quicklund.

Övriga svenska åkare (nationell trupp): Elin Mohlin, Magdalena Pajala, Marika Sundin, Simon Andersson, Johan Edin, Gustav Eriksson, Anton Karlsson, Karl-Johan Westberg, Anton Lindblad, Tiio Söderhielm.

Källa: Svenska skidförbundet. (TT)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet