Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT Sport

Jens Byggmark på pallen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att smärtorna i hans opererade knä består tog sig Jens Byggmark i dag upp på världscuppallen för första gången på två år. Svensken blev trea i klassiska Madonna di Campiglio. ”Otroligt skönt”, säger svensken till SVT Sport.

– Underbart – det var ett besked, sa SVT:s expert Tobias Hellman när Byggmark knöt näven i målhanget.

Byggmark låg femma inför andra åket och gjorde ett hyfsat andraåk och var bara fyra hundradelar från Fritz Dopfer och andraplatsen. Åt Dopfers landsman Felix Neureuther fanns inget att göra. Tysken vann med hela 82 hundradelar.

Världscupen i alpint

– Otroligt skönt. Jag har inte förväntat mig det, mitt mål var att komma tillbaka till den ranking jag var när jag skadade mig, mer har jag inte tänkt, berättar en lycklig Byggmark för SVT Sport.

Byggmark har inte återhämtat sig efter sin svåra knäskada och operation. Så sent som idag berättade han om hur smärtorna finns kvar och gör att han inte kan träna för fullt.

– Ändå så klarar han av att kliva in och hålla ihop åket på det här sättet, säger Hellman som är imponerad av Byggmarks insats.

Senast Byggmark fick kliva upp på podiet i en världscupslalom var i premiären i Levi 2011.

– Jag har tänkt på att få till skidåkningen. Men det gick snabbare än jag någonsin kunnat tro att komma tilbaka till pallen, säger Byggmark till SVT Sport.

Stenmark, Strand och Pärson har vunnit i Madonna. Nu en till Tärnabybördig på pallen i svenskbacken.

-Ja,  fantastiskt, är det inte härligt – God Jul,  säger ”Byggis” med ett leende och tittar in i SVT:s kamera...  

André Myhrer hade perfekt slagläge inför andraåket i svenskbacken men han gjorde ett dåligt andraåk och slutade tia.

– Nej, han hade svårt att hitta flytet, det lirar inte för honom idag, sa Hellman om Myhrer.

Axel Bäck slutade på en fin 6:e plats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet