Stina Nilsson testar banan i Stockholm. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Stina rejält revanschsugen”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har aldrig vunnit ett sprintlopp i klassisk stil i världscupen. I Stockholm har den svenska VC-ettan en bra chans. Bland annat saknas norskan Heidi Weng i Slottssprinten, som körs trots det ganska blöta vädret. ”Jag tror att Stina är rejält revanschsugen efter det som hände i Drammen. Det kan fungera som extra tändvätska för Stina i Stockholm”, säger SVT-experten Anders Blomquist.

Stina Nilsson leder sprintvärldscupen och siktar på sin första seger i ett klassiskt sprintlopp – i Slottssprinten, som går i en bana runt Kungliga slottet i Stockholm.

I VC-sprinten i norska Drammen förra veckan hade hon också siktet inställt på seger, men ett gult kort i finalen förstörde hennes dag. Den 22-åriga svenskan åkte in som trea, men petades ner till sjätte plats efter ett jurybeslut.

– Jag tror att Stina är rejält revanschsugen efter det som hände i Drammen. Det kan fungera som extra tändvätska för Stina i Stockholm. Det är bra för henne. Dessutom är min uppfattning att banan är lite lättare i Stockholm än i Drammen och det kan gynna Stina, säger Blomquist.

Norska skidsuveränen Therese Johaug, som vann den klassiska tremilen i Holmenkollen i rekordstil i helgen, kommer inte till start. Det gör inte heller tuffa norskan Heidi Weng.

”Ingemarsdotter borde kunna åka bra”

– Att Weng inte är med är förstås en fördel för Stina, som kanske kommer få tuffast motstånd av norskorna Falla och Östberg.

Maiken Caspersen Falla har vunnit tre klassiska sprintlopp på raken, varav de två hon ställt upp i den här säsongen, och blir svår att slå.

Charlotte Kalla slutade sjua i Stockholm senast och blev bästa svenska då.

– Det är frågetecken för Kalla, som inte åkt så bra sprint i år. Det osäkert om hon har farten och energin som behövs för att utmana om en topp-placering. Ida Ingemarsdotter, däremot, borde kunna åka bra i Stockholm, säger Blomquist.

Hanna Fallk avstod från att åka i Drammen, men finns med i Stockholm. 

Northug tänkte om

På herrsidan är förstås Petter Northug en av favoriterna till segern. Han vann sprinten i Drammen och är regerande mästare i Slottssprinten. Skulle han vinna i dag blir han den andra åkaren att vinna tävlingen två gånger på raken. Jens Arne Svartedal, Norge, gjorde det senast.

Northug var sliten efter den tuffa femmilen i Holmenkollen i lördags och var tveksam till start, men lämnade till slut klartecken.

– Det är tufft att åka en femmil på lördagen och sen prestera bra redan på torsdagen veckan efter, men Petter skulle aldrig komma till Stockholm om han inte känner att kroppen funkar och han är redo att köra, säger Blomquist.

Förra gången loppet kördes blev Teodor Peterson bästa svensk på herrsidan. Han slutade femma i Drammen och kommer till Stockholm med nyvunnet självförtroende.

– Det han gjorde i Norge var riktigt bra, men har ännu inte visat att han kan hålla hela vägen fram i ett lopp i år.

Emil Jönsson och Calle Halfvarsson är tillbaka i träning efter sjukdom, men avstår Slottssprinten. Det gör även norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby, som leder totala världscupen.

Så sänds finalen i Slottssprinten i SVT

14.35-16.30 SVT1

Kommentator: Jacob Hård

Expert: Anders Blomquist

Fakta och svenska truppen

Sveriges trupp, damer: Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Hanna Falk, Linn Sömskar, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist (friplats) Herrar: Johan Edin, Carl Quicklund, Teodor Peterson, Erik Silfver, Oskar Svensson, Gustav Nordström

Slottssprinten är tillbaka efter ett två år långt uppehåll. I år är banan något svårare än tidigare. Nytt är en extra sväng runt Gustav III:s staty nere på Skeppsbron. När åkarna rundat den ska de över en backe (i form av en container), vilket gör att det blir en extra backe att ta sig uppför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.