Genrebild. Foto: TT

Snöbristen akut – flera tävlingar drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Sport är det så gott som klart att Åre tar över Luciahelgens alpina tävlingar från Val d'Isere. Anledningen är snöbrist – och det milda vädret ställer till det på fler ställen i Europa.

Redan i helgen som var kunde SVT Sport berätta att det lutar åt att både slalom och storslamon hamnar i Åre i stället för franska Val d'Isere.

Officiellt är inget beslut taget ännu, men insatta källor säger till SVT Sport att det med 90% säkerhet är klart att det tävlingara flyttas till Sverige. Det skulle innebära att det redan till nästa helg körs världscup i Åre, något som egentligen skulle dröjt till mars nästa år.

Världscupen i alpint

Drabbar många sporter

Men det är inte bara den alpina skidåkningen som drabbas av det milda vädret. Internationella skidförbundet (FIS) bekräftar på sin hemsida att världscuptävlingen i ski cross som skulle inletts den 11 december i Val Thorens, flyttas till andra sidan årsskiftet.

Även längdåkningen påverkas hårt av snöbristen. Den 13 december körs det fristil för både damer och herrar i Schweiziska Davos. Men i stället för att köra 30km för herrarna och 20km för damerna, halveras båda sträckorna..

Vad gäller de eventuella alpina tävlingarna i Åre hålls det officiella möten natten mot fredag. 03.00 ska det komma ett beslut om herrarnas tävlingar och senare på dagen kommer samma beslut vad gäller damerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet