Södergren nia – i säsongens första lopp

Uppdaterad
Publicerad

Anders Södergren inledde sin avskedsturné hemma i Söderhamn med en topp tio-placering på herrarnas 15 kilometer – i säsongens första riktiga lopp. ”Det trodde jag absolut inte innan start”, säger den 17-faldige svenska mästaren.

Han öppnade svagt på Södergren-manér och låg 31:a efter dryga kilometern.

300 meter senare hade han kört upp sig 20 placeringar och blev – också det på Södergren-manér – bättre och bättre ju längre loppet led.

”Publiken lyfte mig”

Det blev till slut en niondeplats framför hemmapubliken.

– Det var en fantastisk publik som lyfte fram mig, säger Södergren som gör sina sista tävlingar under SM-veckan i Söderhamn.

– Jag kör stafetten och om kroppen håller kör jag tremilen på söndag.

I mål var han 51 sekunder efter vinnaren Emil Jönsson och hade han åkt bara 2,5 sekunder fortare så hade han tagit två placeringar till.

Blomquist: ”Imponerande”

– Det spelar mindre roll. Ett bra lopp är det, han har verkligen gjort det han har kunnat, säger SVT:s expert Anders Blomquist som hyllar åldersmannen efter hans inledning på SM-veckan:

– Det är imponerande. Det är en kille med fantastisk kapacitet.

Södergren kommer att köra stafetten i helgen och, om det känns bra, tremilen. Sedan öppnar han även för att vara med i SM-femmilen längre fram.

”Det perfekta slutet” på en lång karriär skulle vara en seger i stafetten.

– Det är om vi försvarar guldet med Hudiksvall. Det skulle vara fint, sa Södergren nyligen till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.