Stina Nilsson om skiathlonen: ”Kommer gå fort från start”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson föll i sprinten och Charlotte Kalla har haft en tävlingsfri dag. Nu går båda svenskorna in i dagens skiathlon i skid-VM i Lahtis där det kommer att gå undan. ”Det gäller att korta av steget”, säger Stina till SVT Sport.

Det blev en sprint som inte alls var vad Stina Nilsson hade tänkt. Experterna tyckte att svenskan föll på eget grepp. Nu har hon chans till revansch i skiathlonen och är laddad inför uppgiften.

– Det är väldigt kul och en favorit hos mig. Jag gillar att köra lite längre och få det här bytet mitt i. Det blir en väldigt levande tävling och det är kul med masstart.

”Kommer gå fort”

Vilken taktik kör du idag?

Jag tror att det kommer gå väldigt fort från start. Det gäller att jag hittar mitt tempo, läser av min form och gör mitt bästa utifrån det.

Vilka är nycklarna i banan?

– Det är nog att korta av steget för det är väldigt branta backar. De är inte långa, men branta. Det gäller att hitta en energisparsam taktik.

Du har ju haft en mardröm tidigare om att du glömmer lägga ut skidorna. Vad drömde du inatt?

– I natt sov jag gott. Men jag kommer att vara noga med att skidorna ligger där ändå.

Fjärilar för Kalla

Charlotte Kalla brukar känna av fjärilar inför loppen

– Just nu känns det lugnt, men de kommer och går. Så är det. Jag har mest försökt göra jobbet jag skulle göra den här veckan och bekanta mig med banorna. Det ska bli superskoj att tävla igen.

Vad säger du om banan?

– Den är utmanande. Jag gissar på att det kommer bli ett högt tempo och då gäller det att slita på ganska tidigt i loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.