Svenskt EM-guld i skidorientering

Uppdaterad
Publicerad

Erik Rost var starkast av alla och tog Sveriges första guld vid EM i skidorientering i schweiziska Lenzerheide. – På toppen av den sista stigningen såg jag ingen bakom mig. Då visste jag att jag skulle vinna, berättar guldmedaljören.

I dagens masstart var det länge jämt och ovisst. Rost låg ständigt bland de allra främsta men det var först vid den sista stigningen som han började ana att lutade åt ett EM-guld.

– När jag var på toppen av den sista stigningen såg jag ingen bakom mig. Då visste jag att jag skulle vinna och det var en skön känsla, säger Erik Rost.

”bara upp och köra”

Rost satte högsta fart från början och väl i mål hade han slagit närmsta konkurrent, schweizaren Christian Spoerry, med en god marginal på 18 sekunder.

– Jag tänkte att det bara är upp och köra så att de andra får kämpa järnet. Då kanske de tappar lite mentalt också, om de känner att det går fort.

På damsidan lyckades en tröttkörd Josefine Engström kämpa sig till ett brons. Något som tillsammans med Rosts prestation bådar gott inför morgondagens mixed-stafett.

– Om man kollar på dagens lopp och min och Eriks prestation så kan det inte bli så mycket bättre, säger Josefine Engström.

Sverige har hittills tagit tre medaljer i årets EM, förut Rost och Engström bärjade Magdalena Olsson den allra första medaljen, ett brons i gårdagens sprinttävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.