Ustiugov vann sprinten i Tour de Ski. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ustiugov: ”Det är inte rättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Sergej Ustiugov hade uppvisning i Val Müstair när den första etappen av Tour de Ski avgjordes. ”Jag vill verkligen poängtera att det här är en seger inte bara för mig, men också för resten av laget som inte är här”, säger han.

Nära inpå Tour de Ski lades den så kallade McLaren-rapporten fram av antidopningsbyrån Wada. Uppgifterna skärrade idrottsvärlden: över tusen ryska idrottare ska ha varit inblandade i dopningshärvan i samband med bland annat sommar-OS i London 2012 och vinter-OS i Sotji 2014.

Bland dem fanns sex nu aktiva skidåkare som överklagade den tillsvidareavstängning som de fick den 22 december i väntan på utredning. Med åkarna, bland andra Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin finns inte med i årets Tour de Ski.

Tour de Ski

Det gör däremot Sergej Ustiugov, som vann fristilssprinten på nyårsafton före Federico Pellegrino och Finn Hågen Krogh.

– Jag tävlar och kämpar och försöker vinna inte bara för mig utan även för resten av laget som missar Tour de Ski, säger Ustiugov.

Bedyrar kamraternas oskuld

Hur känner du för de åkare som inte är här?

– Jag är ledsen för deras skull eftersom det hände så nära touren. Killarna är verkligen i jättebra form, vi förberedde oss tillsammans i somras.

– Det är verkligen inte rättvist. Jag har precis lämnat dopningstestet och vi stängde behållaren på det speciella sättet och därifrån vet jag inte vart testet tar vägen, vi vet inte ens till vilket laboratorium det ska, förklarar Ustiugov för att förklara att han inte tror att landslagskompisarna är skyldiga till att ha manipulerat proverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet