Ustiugov har två raka toursegrar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ustiugov: ”Som rysk roulette”

Uppdaterad
Publicerad

Tre segrar i världscupen i år – och en drömstart på Tour de Ski. Men det ryska laget har haft en turbulent sommar och vinter – och Sergej Ustiugov känner nu en stor osäkerhet kring dopningskontrollerna. ”Det är som rysk roulette. Vilken OS-deltagare som helst kan råka ut för det. Det gäller även mig”, säger 24-åringen till SVT Sport.

Över 1000 ryska idrottare uppges ha varit inblandade i den uppmärksammade dopningsskandalen.

För Sergej Ustiugov har en konsekvens av uppgifterna i McLaren-rapporten blivit att lagkamraterna Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Maxim Vylegsjanin och Alexej Petukhov stängts av – och därmed är stoppade från att tävla i Tour de Ski.

Tour de Ski

”Ogillar hela situationen”

– Jag ogillar verkligen hela situationen. Särskilt att förbudet att tävla kom alldeles före Tour de Ski, säger Ustiugov till SVT Sport.

Det ryska laget är under press och klart påverkat av det som händer. Och Ustiugov berättar att han nu känner en osäkerhet kring vad som händer med hans dopningsprov.

– Det är inte alls bra. På presskonferensen igår sa jag att jag hade lämnat ett dopningsprov precis innan den inleddes. Nu vet jag inte vart det skickades och vad som händer med det. Är det mitt ansvar om någon öppnar det? Nej, det är dopningskontrollanternas. 

”Det är som rysk roulette”

– När jag fick höra om problemet som hade uppstått i laget blev jag lika ledsen som de drabbade över det som hänt. Det är som rysk roulette. Vilken OS-deltagare som helst kan råka ut för det. Det gäller även mig.

Uppgifterna i McLaren-rapporten verkar skapa en osäkerhet bland längdeliten, något som det ryska laget känner av – inte minst på grund av alla de frågor de får. Men de försöker hålla ihop det, berättar Ustiugov.

– Vi jobbar vidare och ännu hårdare än förut. Nu gäller det att tävla inte bara för oss själva utan även för dem som inte fick vara med i touren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet