Urban Nilsson befinner sig i Sydkorea på vallasatsning. Foto: Bildbyrån

Vallasatsningen som ska ge nya OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen inför OS i Sotji 2014 gav elva längdmedaljer varav två guld. Nu hoppas vallateamet att veckans tävlingar i Pyeongchang ska ge lika värdefull information – och därmed nya guld om ett år. ”Jag ser förväntansfullt på de här testen”, säger Urban Nilsson, landslagets vallachef.

I helgen avgörs världscupen i längdskidor i Sydkoreanska Pyeongchang. Det svenska laget är b-betonat då de stora namnen valt att stanna hemma för SM – men vallateamet har hela A-truppen på plats.

Vallachefen Urban Nilsson är på plats med ytterligare sju ur vallateamet för att gräva fram information som i slutändan förhoppningsvis ska mynna ut i OS-guld om ett drygt år.

Vinterstudion

– Vi hoppas resan ska ge info och kunskap om snöförhållandena, vilka skidor man ska använda. Jag ser förväntansfullt på den här testperioden, säger Urban Nilsson, vallachef i landslaget, till SVT Sport.

”Får mycket information”

Initiativet genomfördes redan inför OS i Sotji 2014, vilket gav totalt elva medaljer varav två guld.  Det är ett upplägg som görs i samarbete med SOK och innebär att vallateamet besöker den arrangerande OS-staden flera gånger för att reka.

– Vi får mycket information, till exempel hur snön beter när solen går upp. Sen försöker vi matcha det i Sverige. Det gjorde vi inför OS i Sotji då vi spenderade en testvecka i Gällivare under våren för att få till varma dagar och kalla nätter, säger Urban Nilsson.

Ska testa 30-tal skidor

Det här är andra gången som delar av teamet är på plats i Sydkorea och upplägget under veckan kommer bestå främst av tävlingstest – och det är en hel del information som ska samlas in och skidor som ska testas.

– Det är svårt att uppskatta hur många vallningar vi gör, men vi brukar testa ett 30-tal vallaskidor, säger Urban.

– Men det ska bli kul att se vad vi har att se fram emot i Pyeongchang. Man lär sig mycket av att ha varit på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet