Världseliten håller ett möte med högsta ledningen i Fis inför VM i Lahtis. Foto: TT.

Världseliten ställer ledningen mot väggen

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 åkare – däribland Charlotte Kalla och Stina Nilsson – har tidigare skrivit på ett brev till Fis och IOK med krav om en renare sport. Inför VM har internationella skidförbundet Fis nu bjudit in åkarna till ett möte i Lahtis, skriver Expressen.

– Vi vill försäkra oss om att Fis verkligen gör allting som står i deras makt för att rena åkare inte ska behöva tävla mot fuskare, säger Kikkan Randall, åkarnas representant i Fis, till Expressen.

Skidsporten har det senaste året kantats av dopningsrubriker kring såväl det ryska landslaget som norska stjärnan Therese Johaug. Dessutom har Fis ordförande Gian Franco Kasper i en intervju med New York Times sagt: ”Vi måste sluta låtsas som att sporten är ren. Det är en fin tanke, men i praktiken? Det här är underhållning. Det är drama.”

Åkarna irriterade på högste basen

Kasper kommer att vara med på onsdagens möte, skriver Expressen.

– Många åkare blir irriterade när en sådan kommentar kommer från vår egen ledning. För oss är det viktigt att han har samma värderingar som vi har i de här frågorna, säger Randall.

Amerikanskan hoppas och tror trots allt att skidsporten är på rätt väg efter skandalerna.

– Det här brevet och det här mötet är ett bra första steg, säger hon till Expressen.

Världscupledaren Martin Johnsrud Sundbys, som vann genrepet i Otepää i söndags överlägset, namn saknas dock i listan.

– För mig är det viktigt, men det är inte någonting jag automatiskt ska skriva under utan att veta vad det innebär, säger Sundby när Expressen träffade honom i samband med världscuptävlingarna i Ulricehamn för en månad sedan.

– Just nu, i den tiden vi är och med tanke på det jag varit med om, ska jag nog tänka igenom noggrant vad jag skriver under.

VM i Lahtis inleds på torsdag och pågår till den 5 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.