Foto: TT Nyhetsbyrån

Vonn vill bli störst genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Skadan i VM förra året försenade slutpunkten på karriären.

Nu satsar hon fram till OS 2018.

Och Lindsey Vonn vill bli störst genom tiderna.

En knäskada stoppade alpinstjärnana Lindsey Vonn från Sotji-OS. Istället för att operera korsbandet som drogs av i november 2013, satsade amerikanskan på de olympiska spelen i Ryssland, men misslyckades.

Förlänger karriären efter skadan

Nu har Vonn OS i sydkoreanska Pyeongchang i sikte – men om det inte vore för skadan skulle hon inte ha tävlat fram till dess.

Världscupen i alpint

– Om jag ska vara ärlig, hade det gått bra för mig vid senaste OS hade jag nog slutat efter hemma-VM 2015. Men eftersom jag var tvungen att avstå visste jag direkt att jag skulle satsa i fyra år till. Så det leder till att jag kommer att utöva sporten jag älskar ett tag till, vilket är fantastiskt, säger Lindsey Vonn till träningssajten shape.com.

Vill bli störst genom tiderna

29-åringen har fler mål. Amerikanskan vill bli den största kvinnliga utförsåkaren genom tiderna.

– Jag behöver bara fyra segrar till för att sätta nytt rekord, så det är det jag fokuserar på i första hand.

Vonn har nu 59 världscupsegrar, men behöver alltså bara fyra till för att ha flest någonsin. Österrikiskan Anne-Marie Moser Pröll, som vid sitt sista OS vann guld i Lake Placid 1980, har det nuvarande rekordet på 62.

– Jag börjar åka på snö i oktober och tävla i december. Sedan blir det VM i februari som avgörs i min hemstad Vail. Det kommer att bli min stora comeback, avslutar Vonn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i alpint

Mer i ämnet