Cesar Baena på VM i Falun 2015. Foto: SVT

VM-åkare fast på flygplats i Paris

Uppdaterad
Publicerad

En VM-åkare från Venezuela sitter just nu i flygplatshäkte på Paris Charles de Gaulle sedan franska myndigheter vägrar släppa in längdåkaren i landet. Övriga två åkare i det venezuelanska landslaget, bröderna Cesar och Bernardo Baena, är med på flygplatsen och vädjar till de franska myndigheterna. ”Vi behöver hjälp”, skriver Ceasar Baena till SVT Sport.

Åkaren det handlar om heter Adrian Solano. Han är 22 år och tränar med Iksu i Umeå. Solano och bröderna Baena ska alla tre åka på VM i Lahtis den 22 februari. Fram tills dess hade de planerat att träna i Sverige. Men nu sitter de alltså fast på flygplatsen i Paris.

Cesar Baena, som har tävlat i flera VM och studerat och tränat i Sverige i många år,  berättar att han har försökt med allt för att förklara för den franska polisen att Solano är registrerad för att åka VM i Lahtis.

Polisen menar att Solano inte har någon officiell inbjudan att visa upp.

– De behandlar honom fel och bryr sig inte om hans mänskliga rättigheter. Vi vill ha hjälp. Den franska polisen är aggressiv, skriver Baena till SVT Sport.

Baena, som förutom längdskidor även slagit rekord på rullskidor,  har i desperationen på Charles de Gaulle bett arrangören i Finland att bekräfta VM-inbjudan för att övertyga polisen i Paris.

I ett mejlsvar skriver Tytte Kirvesmies, sportchef för VM, att åkaren är inbjuden till Lahtis och avslutar med att skriva : ”Jag hoppas att dessa dokument kommer att klargöra situationen”.

Vid sextiden satt fortfarande Solano i förvar på flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.