Tina Weirather med super-G-trofén. Foto: Bildbyrån

Weirather tog hem super-G-cupen – med fem poäng

Uppdaterad
Publicerad

Tina Weirather tog hem säsongens super-G-cup med minsta möjliga marginal. Vinsten i säsongsavslutningen i Aspen tog henne förbi Ilka Stuhec, som ledde inför tävlingen, med ynka fem poäng.

– Fantastiskt. Det var karriärens viktigaste åk, säger Weirather till SVT Sport.

Slovenskan Stuhec, som i går vann störtloppscupen, hade 15 poäng till godo på tvåan Tina Weirather inför säsongens sista tävling. Men hon lyckades inte hålla undan.

Weirather, som startade först av de två, stod för ett väldigt fint åk och var i mål 74 hundradelar före världsmästaren från St Moritz, Nicole Schmidhofer.

Stuhec ledde vid första mellantiden

Stucec gav sig sedan ut i backen kort därefter, och var i ledning vid den första mellantiden. Men i mål gick Stuhec in som tvåa, med ett avstånd på 35 hundradelar upp till Weirather.

En världscupseger ger 100 poäng, en andraplats 80, en tredjeplats 60 och en fjärdeplats 50. Stuhecs hopp stod därmed till att minst två åkare skulle klämma sig in före henne och Weirather. Då hade Weirather vid exempelvis en tredjeplats inte tagit in lika mycket på Stuhec.

”Pressen var så stor”

Men Weirathers förstaplats och Stuhecs andraplats stod sig och det blir därmed den förstnämnde, från Liechtenstein, som tar hem säsongens super-G-cup. Segern är 27-åringens sjunde VC-seger totalt.

– Fantastiskt. Pressen var så stor och jag ville verkligen göra det här. Jag riskerade allt och det gick. För mig är det här större än en VM-medalj, för du måste vara bra hela säsongen, säger Weirather till SVT Sport.

Trea slutade italienskan Federica Brignone. Ingen svensk deltog i tävlingen. Kajsa Kling avstår helt från VC-avslutningen i Aspen.

Här är cuperna som ska avgöras i helgen.

Slutställning i super-G-cupen

1. Tina Weirather, LIE, 435 poäng

2. Ilka Stuhec, SLO, 430

3. Lara Gut, SCH, 300

4. Elena Curtoni, ITA, 271

5. Stephanie Venier, ÖST, 255

6. Sofia Goggia, ITA, 240

6. Nicole Schmidhofer, ÖST, 240

8. Federica Brignone, ITA, 222

9. Tessa Worley, FRA, 167

10. Kajsa Kling, SVE, 156

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.