VM-kaoset: Sverige mot Island

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan bestämde sig Förenade Arabemiraten och Bahrain för att inte ställa upp i handbolls-VM i Qatar i januari. Förenade Arabemiraten var tänkt att bli Sveriges motståndare i premiären. På fredagen blev det klart med en betydligt svårare motståndare – Island.

Orsaken till att Förenade Arabemiraten och Bahrain drar sig ur VM är de politiska spänningarna mellan länderna och värdnationen.

Och det får alltså konsekvenser för Sverige – som nu får svåra Island i sin grupp, istället för Förenade Arabemiraten.

– Det är klart att Island är en mycket motståndare. Det har varit oklart en längre tid vad som skulle ske. Men nu har vi i varje fall fått ett besked, säger förbundskapten Ola Lindgren till SVT Sport.

Lindgren är kritisk till det uppkomna kaoset.

– Tyvärr får man säga att det sänder dåliga signaler. Det är tråkigt när det är oklart vilka länder som är med och på vilka kriterier man får vara med.

– Rimligtvis kan man tycka att ett asiatiskt lag ersätts av ett asiatiskt lag. Men jag vet inte vilka kriterier man gått efter, säger Ola Lindgren.

Sverige och Island möts i en träningslandskamp en vecka före premiären i VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.