Foto: SVT

Beslutet efter Fayes uppehållstillstånd: ”Inte längre svensk spelare”

Uppdaterad
Publicerad

Den syriske flyktingen Fayes Alloushs väg in i det svenska samhället har gått genom volleybollen i Falkenberg. Men i samband med beviljat uppehållstillstånd – tog förbundet ifrån honom egenskapen som nationell spelare. ”Jag blir illamående. Det är chockerande”, säger Falkenbergs tränare Patrick Aparicio.

SVT Sport gjorde förra helgen ett reportage om Fayes Alloush, som lämnade kriget i Syrien – för att senare integreras i det svenska samhället genom idrottens öppna famn.

– Volleyboll är mitt liv, sade elitseriespelaren i samband med Grand Prix i Uppsala.

Fayes har i trygg miljö växt fram till en nyckelspelare och var en kraftigt bidragande orsak till Falkenbergs seger i mästerskapet.

Men i stoftet av framgången – kom bakslaget. Under fredagen meddelade det svenska volleybollförbundet att Fayez inte längre är en svensk spelare.

– Jag fick ett samtal från förbundet. Jag kunde inte förstå det – det kom från ingenstans. Deras enda argument var att han inte längre är asylsökande, säger tränaren Patrick Aparicio.

Betraktar asylsökande som svenskar

För att ge en bakgrund behöver vi gå tillbaka till oktober förra året. Med anledning av den väldiga flyktingströmmen från Syrien bestämde sig volleybollförbundet att visa medmänsklighet. Genom att låta asylsökande verka inom sporten på samma villkor som en svensk medborgare.

Tanken var fin – och lyckosam. Det var bara det att tävlingsledningen glömde informera om vad som skulle ske när en spelare gick från asylsökande till beviljat uppehållstillstånd.

– Han (Fayes Alloush) klassas nu som internationell spelare, eftersom han inte längre är asylsökande, förklarar Herman Sewelén, kommunikatör på förbundet.

I tävlingsbestämmelserna för svensk volleyboll står det att i elitserien så måste varje lag ha minst tre svenska medborgare på planen. För att främja landslagets återväxt.

”Inte humant”

I Falkenberg finns redan tre internationella spelare – med Fayes en för mycket.

– Det här är helt sjukt, inte humant. Andra utländska spelare kan lämna för att spela i andra länder – det kan inte Fayes, säger Aparicio och fortsätter.

– Idrott förenar och visar vägen i in i samhället. Vi pratar hela tiden om integration, volleybollen har fört Fayes i rätt riktning. Hans historia och drivkraft motiverar oss. Han jobbar på lager nio timmar om dagen, tränar damlaget och sedan med oss.

Protesterna – inte orsaken

Det har ryktats om att två konkurrerande klubbar ska ha – efter Falkenbergs succé i GP – skickat in protester mot Fayes medverkan, vilket framkallat beslutet. Men det är något förbundets generalsekreterare, Bengt Wicksell, delvis dementerar.

– Det har kommit in överklagande – men de är inte behandlade. Det som hände var att tävlingsledningen upptäckte att läget var förändrat, och tog ett nytt beslut, säger Wicksell.

”Tjänstemanna misstag”

Generalsekreteraren är kritisk till hur egna tävlingsledningen har hanterat ärendet.

– Man gör ett ödesdigert misstag, när man i det specifika fallet inte berättade för Falkenberg eller individen att om statusen förändras så blir det jobbigt. Ett tjänstemanna misstag – hade det tydligt kommunicerat hade förståelsen här och nu varit större, säger Wicksell.

Finns det anledning att se över det här systemet?

– Det finns det ju, alldeles särskilt när vi pratar om spelare i elitserien. Det är inte helt enkelt att hålla koll på, när läget ändras för individerna. Hade ni frågat mig i dag så är det alldeles för svårt att hålla koll på migrationsverket. Det var lite för mycket välmening – med för lite praktisk erfarenhet.

Falkenberg håller på att sammanställa en överklagan. Och Wicksell tror att den kommer att prövas inom en snar framtid.

”Frågade om han fick gå hem”

På söndag spelar ett skakat Falkenberg det känslofyllda derbyt mot Hylte/Halmstad, en av klubbarna som påpekat Fayes status. Som själv fick beskedet innan fredagens träning.

– Jag kunde se hur rörd han blev av att se hur arga och frustrerade hans lagkamrater blev. Så sa han något som han förstår bättre än de flesta i Sverige: ”Ibland går det bra – och ibland går det inte lika bra”, säger tränaren Patrick Aparicio.

– Sedan frågade han om han fick gå hem och träffa sin fru och nyfödda barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.