Ymer till final i Wimbledon

Mikael Ymer är i final i Wimbledons juniorturnering efter att han besegrade finländaren Patrik Niklas-Salminen i två raka set. Ymer sällar sig därmed till en exklusiv skara svenskar som gått till final i turneringen.

Elias Ymers lillebror Mikael Ymer, 16, är klar för final i Wimbledons juniorturnering efter en klar seger mot Patrik Niklas-Salminen, från Finland, med 2–0 i set (7–6, 6–3).

– Det är fantastiskt kul och ett stort kvitto på att svensk tennis är tillbaka. Det kan inte bli mycket större, sedan får man inte glömma bort att det är juniornivå men Mikael är i början på en stor resa, säger Nicklas Kulti, som vann juniorfinalen i Wimbledon 1989 och är med i akademin där Mikael tränar, till SVT Sport.

Wimbledon 2015

Till en början såg det däremot ut som att Mikael Ymer inte skulle kunna genomföra semifinalmatchen. Efter uppvärmningen fick Ymer behandling av läkare, som både kollade tempen och lyssnade på hjärtat men efter en stunds konsulterande gjorde han sig spelklar.

Väl på banan var svensken frustrerad till en början men samlade sig och lyckades efter tiebreak vinna första set. I andra var det inget snack om saken, Ymer bröt tidigt Niklas-Salminen serv och kunde vinna med klara 6–3.

– Jag måste hålla mig lugn i de viktiga lägena. Han servar bra och slår hårt så jag måste vara med på att det kommer snabbt tillbaka. Jag ska försöka få en så lång match som möjligt, sa Ymer inför matchen till SVT Sport.

Exklusiv skara

Genom åren har flera svenska tennisstjärnor varit i Wimbledons juniorfinal. Första segern kom redan på 1940-talet, då Staffan Stockenberg vann. Senaste gången en svensk vann en final i ungdomsturneringen var 1991 genom Thomas Enqvist.

Sammanlagt är det fem svenskar som har vunnit turneringen, förutom Enqvist och Stockenberg, även Björn Borg, Stefan Edberg och Nicklas Kulti. Åtta svenskar har lyckats ta sig till final tidigare, Mikael Ymer är den nionde.

I finalen ställs Ymer mot 17-årige amerikanen Reilly Opelka, som är rankad 1 134 plats på världsrankingen. Opelka har tagit sig till final genom en turnering som både blandat och gett, men som ju längre turneringen gått förbättrat sitt spel. I kvartsfinalen mot landsmannen William Blumberg vann Opelka i två raka set (6-3, 6-3). I semifinalen återupprepade han bedriften med genom (6-3, 6-7(13)) mot Taylor Fritz.

Nu ställs Opelka alltså mot 786 rankade Mikael Ymer som tränas av Johan Hedsberg.