Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kort om januarivädret 2024 med SVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: SVT

Övertag för kylan

Uppdaterad
Publicerad

Snökaos, extremkyla, översvämningar och stormvindar i januari, men hur blev månaden om man slår ihop alla värden?

Här summeras månaden, medan enskilda händelserna finns i min analys av det minst sagt svängiga januarivädret.

Mer kyla än mildluft

Extrem kyla och rejäl mildluft turades om i januari. Sammantaget övervägde kylan, så avvikelsen mot referensåren 1991–2020 blev mestadels 1–4 grader under normalt. Jämfört den tidigare referensperioden 1961–1990 däremot är årets januari delvis varm, för vad som är normalt väder i januari har förändrats mycket mellan de två referensperioderna.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta månadsmedeltemperatur samt extremerna gällande avvikelse från normal månadsmedeltemperatur. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Hela landet hade kallare i år än i fjol, 2023, för då var det varmare än normalt i hela landet. Men trots all kyla denna januari är det bara tillbaka till 2021 vi behöver kolla för att i delar av landet hitta en kallare januari än årets, medan det mestadels i övrigt är kallast sedan 2016 som gäller.

Relativt normal nederbördsmängd

I grova drag föll normalt mycket nederbörd i januari. Främst i delar av Skåne föll mer än brukligt, bland annat nytt januarirekord för Brösarp (150,8 mm) sedan starten 1997. Medan främst delar av nordöstra Norrland upplevde en torr månad med lokalt mindre än hälften av det normala.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1991–2020. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Senast januari var nederbördsrikare än i år var rätt allmänt 2023, men i fjällen 2022. Senast När det var torrare i januari än i år är främst åren 2022, 2019 eller 2017 som det handlar om.

Rekordsoligt i Göteborg

Solen sken normalt eller mer än brukligt i januari, delvis mycket mer där Göteborg med 71 timmar noterade nytt januarirekord sedan starten 1983 mot tidigare 69 timmar 2022. Ett undantag finns dock, för Östersund, Jämtland hade rejält skralt med sol, ynka 10 timmar mot normala 32 timmar.

Till vänster månadens byvindsmedelvärde i procent av det normala under perioden 1996–2015. Till höger månadens högsta medelvind för fjällstationer, högsta medelvind för kuststationer samt högsta byvind för inlandsstationer. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

I snitt varannan januaridag bjöds vi på stormstyrka i medelvind någonstans i fjällkedjan, varav ett tillfälle där vinden även nådde orkan. För kuststationer noterades två stormtillfällen. Under tio av månadens dygn noterades vindbyar på 21–24 m/s över inlandet, dock ej stormbyar någon gång alltså. I snitt var vinden mer byig än brukligt i januari, främst i norr, och det förvånar knappast med tanke på hur temperaturen åkt jojo.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

JANUARI 2024 I SIFFROR

Högst månadsmedeltemperatur: 1,1 grader i Falsterbo, Skåne

Lägst månadsmedeltemperatur: 18,5 minusgrader i Vittangi, Lappland

Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: Helt normalt i Tarfala, Lappland (10,2 minusgrader mot normala 10,2 grader)

Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 6,0 grader under det normala i Arvika, Värmland (10,0 minusgrader mot normala 4,0 minusgrader)

Störst månadsnederbörd: 150,8 mm i Brösarp, Skåne

Minst månadsnederbörd: 6,1 mm i Pite-Rönnskär, Västerbotten

Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 214 % i Brösarp, Skåne (150,8 mm mot normala 70,4 mm)

Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 20 % i Vinga, Västergötland (7,5 mm mot normala 35,6 mm)

Mest solskenstid: 88 timmar i Karlstad, Värmland

Minst solskenstid: 2 timmar i Tarfala, Lappland

Mest solskenstid i procent av normalt: 185 % i Växjö, Småland (69 timmar mot normala 37 timmar)

Minst solskenstid i procent av normalt: 35 % i Östersund, Jämtland (11 timmar mot normala 32 timmar)

Högst medelvind i fjällen: 40,3 m/s i Stekenjokk, Lappland den 29

Högst byvind i fjällen: 48,7 m/s i Stekenjokk, Lappland den 29

Högst medelvind vid kusten: 25,4 m/s i Hanö, Blekinge den 3

Högst byvind vid kusten: 31,2 m/s i Hanö, Blekinge den 3

Högst medelvind över inlandet: 15,6 m/s i Hällum, Västergötland den 31

Högst byvind över inlandet: 24,0 m/s på Visby flygplats, Gotland den 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet