Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är den lilla vårdcentralen i Gnesta en stor spelare bland alla vårdappar – SVT:s reporter förklarar. Foto: SVT/Montage

Så blev vårdcentralen i Gnesta centrum för digital vård – över hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Frösjö vårdcentral i Gnesta har fått en nyckelroll i den digitala vården i Sverige. Här hanteras varje månad vårdfakturor värda tiotals miljoner kronor.

För digitala vårdgivare har vårdcentraler i Sörmland blivit porten till en miljardmarknad. Har företaget ett underleverantörsavtal med en vårdcentral i Sörmland får vårdgivaren plötsligt tillgång till alla patienter i Sverige.

I nuläget finns 15 digitala vårdgivare knutna till vårdcentraler i Sörmland. Under förra året skickade dessa bolag vårdfakturor till ett värde av 872 miljoner kronor via Region Sörmland och vidare till patienternas hemregioner.

– Det här sättet att integrera digital och fysisk vård är framtiden, säger läkaren Vasili Pema, som startade Frösjö vårdcentral i Gnesta 2019.

Bröt med Stockholm

Frösjö vårdcentral har fått en central roll i utvecklingen för den digitala vården i landet. Det stora lyftet kom under fjolåret då tre digitala vårdgivare, som tidigare var knutna till Region Stockholm, valde att bli underleverantörer till Frösjö vårdcentral i stället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vaslili Pema, vd för Frösjö vårdcentral, menar att avtalen med vårdappar gynnar de egna patienterna i Gnesta. Hör honom berätta mer. Foto: SVT

I dag har vårdcentralen avtal med sex digitala vårdgivare: Din Psykolog, Eaitit, Joint Academy, Medicheck, Mindler och Minnesmottagningen. Det medför att vårdcentralen ska se till att vården som bedrivs håller den kvalitet som Region Sörmland efterfrågar.

– Ansvaret som ligger på oss är väldigt stort och det försöker vi leva upp till, säger Vasili Pema.

Digitala intäkter dominerar

Varje månad hanterar Frösjö vårdfakturor värda tiotals miljoner kronor som kommer från underleverantörerna. De tar också betalt av underleverantörerna för hanteringen av fakturor och avtal. Det har visat sig vara en affärsidé som drar in väsentligt mer än den traditionella verksamheten på vårdcentralen.

– En åttondel av omsättningen kommer från fysisk vård och sju åttondelar från digital vård, säger Vasili Pema.

En av underleverantörerna, atrosappen Joint Academy, nöjde sig inte bara med att teckna avtal med Frösjö vårdcentral. För några år sedan köpte de hela verksamheten av Vasili Pema och de andra ägarna.

Så har vårdcentralen i Gnesta en nyckelroll i nätvården – SVT:s reporter förklarar i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.