Corona­vaccin


i Sverige och världen


I den här artikeln kan du följa utvecklingen av vaccineringen mot coronaviruset – hur många som vaccinerats i Sverige och i resten av världen.

Vi tittar efter nya siffror hos Folkhälsomyndigheten varje dag och uppdaterar artikeln så fort de släppt något nytt.


SverigeHär visar vi siffror över hur vaccineringen går i Sverige.


Till och med den 25 januari hade totalt 192 700 vaccindoser mot covid-19 förbrukats i Sverige enligt de uppgifter som regionerna rapporterat till Nationella vaccinationsregistret.


Källa: Nationella vaccinationsregistret/Folkhälsomyndigheten.


Siffror per region

OBS: Tisdag den 26 januari släppte Folkhälsomyndigheten en ny totalsiffra - men inga nya siffror för regionerna. Följande siffror gällde alltså den 20 januari.

Här ser du hur många vaccindoser som förbrukats per region enligt Folkhälsomyndigheten. Läs gärna metodavsnittet i botten av artikeln för att förstå siffrorna rätt.

Du kan sortera regionerna med hjälp av de tre knapparna "Per 100 invånare", "Totalt antal" och "A-Ö".


Källa: Folkhälsomyndigheten. Uppdaterad: 19 jan.


Hittills har så här många doser vaccin levererats till de olika regionerna. Du ser det totala antalet per region samt hur många av dem som levererats den senast tillgängliga veckan.
Världen


Här visar vi siffror över hur vaccineringen går i andra länder, grafiken uppdateras när nya siffror blir tillgängliga. Källa är Our world in data, läs gärna mer i metodavsnittet längst ned på sidan.

Följande staplar visar antalet doser som getts per 100 invånare av befolkningen - du kan också välja att se det i absoluta tal, alltså hur många doser som har getts. Det innebär att det inte visar hur många personer som tagit samtliga doser som länderna föreskriver för fullgott skydd.

Vi visar de tio länder som gett flest doser per 100 personer och Sverige. Hur aktuella siffrorna är ser du inom parentes.

Tryck på knapparna för att växla mellan antal per 100 personer och absoluta tal.Resten av världen

Här ser du motsvarande information för resten av världens länder som Our World in Data har siffror för.

Du kan sortera på doser per 100 invånare, totalt antal eller i bokstavsordning.


Källa: Our world in dataKälla och metod


Källa för Sveriges siffror är Nationella vaccinationsregistret hos Folkhälsomyndigheten.

Källa för Sveriges befolkningsmängd är SCB, från december 2020.

Källa för resten av världen är Our world in data. Eftersom vi har två olika källor för Sverige-delen och Världen-delen så kan det ibland ta ett tag innan de visar samma sak för Sverige. Här kan du se vilka källor Our World in Data använder för de olika länderna.

Vi visar antalet doser per 100 invånare för att man ska kunna jämföra hur det går i olika regioner och länder. Eftersom många länder inklusive Sverige föreskriver att man ska ta två doser är det i nuläget omöjligt att ange hur stor andel av befolkningen som blivit vaccinerade - det är alltså antalet doser som getts som vi kan visa.

Källa för befolkningsmängd är Världsbanken och i de fall data inte finns för landet där så använder vi The World Factbook

Vi visar de siffror som finns tillgängliga för tillfället och kommer att bygga ut artikeln när mer data släpps.


Logg

Här skriver vi in när vi gjort större förändringar eller uppdateringar av artikeln.

2021-01-21: Folkhälsomyndigheten reviderade sina siffror för Norrbotten från drygt 6000 givna doser till 3770.

2021-01-19: Från och med idag, när Folkhälsomyndigheten släppte nya siffror, visar vi antal förbrukade/givna doser per region.

2021-01-19: Eftersom några tusen personer fått sin andra dos nu kan vi inte längre visa mätaren med andelen av befolkningen som vaccinerats. Den kommer tillbaka när Folkhälsomyndigheten börjar särredovisa dos ett och dos två.

2021-01-14: Vi förtydligar i text vad det är siffrorna visar samt lägger till "kort" för världens länder. Vi begränsar antalet länder som ligger i topplistan/stapeldiagrammet till 10 plus Sverige.


Visa

Här kan du se mer från SVT Datajournalistik

SVT Datajournalistik

Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist

Publicerad: 8 januari 2021