Välkommen till samlingssidan för SVT Datajournalistiks publiceringar. Överst hittar du de publiceringar vi vill lyfta fram just nu och efter det hittar du jobb uppdelade i olika kategorier. Tryck på en knapp för att hoppa till den kategorin eller scrolla vidare.

Vi är en del av SVT Nyheter och jobbar dels med renodlad datajournalstik men också med redaktionell utveckling, alltså att visa journalistiken på nya, coola sätt. Har du tips eller frågor till oss finns vi på datajournalistik@svt.se


Corona-special

Klicka på en bild för att komma till artikeln


En rad olika grafer som visar spridningen av coronaviruset runt om i världen. Fallen i Sverige uppdateras löpande under dygnet medan resten av världen uppdateras en gång om dagen.Här kan du följa utvecklingen för patienter som hittills har vårdats på intensivvårdsavdelningar med Covid-19 på grund av coronaviruset.Med hjälp av simuleringar och påhittad data försöker vi förklara hur social distansering kan hjälpa till att minska eller bromsa spridningen av ett virus.Varje år dör runt 90 000 personer i Sverige. Innan pandemin så innebar det att i genomsnitt runt 1 700 människor per vecka miste livet. Coronavirusets framfart tog den siffran upp till en topp på 2 500 döda under en vecka i början av april. Här är en koll på överdödligheten under coronakrisen – i Sverige, i våra regioner och i Europa.Vi har jämfört antalet operationer under en normalvecka i sjukvården med hur många operationer som genomförs nu – för att se hur coronaviruset påverkar antalet operationer som kan genomföras i svensk sjukvård.Så har corona slagit till i olika delar av landet.Hur ser utvecklingen av corona i Sverige ut? Hur ser den ut i våra grannländer och i resten av Europa? Och vad händer i Kina och USA? Vi går igenom siffrorna i kurvor.
Italien var det första landet att drabbas hårt av coronaviruset utanför Kina. I den här artikeln går vi igenom hur viruset har drabbat olika delar av Italien, var man tycks ha passerat kulmen för nya fall samt tittar på vilka grupper som har drabbats - allt utifrån ett dataperspektiv.I Coronakrisens spår har börsen gått kraftigt nedåt. Osäkerheten som pandemin har fört med sig har gett upphov till stora nedgångar på världens finansmarknader och vissa branscher är särskilt utsatta. Det här är effekten på den svenska börsen.I rampljuset

Klicka på en bild för att komma till artikeln


Vart tog alla 80-talister vägen? Flyttar folk från eller till din kommun? Vi tittar närmare på befolkningen ur ett generationsperspektiv, kommun för kommun.Följ jakten på den demokratiska presidentkandidaten i en visualisering som blir ännu coolare med tiden.Flygdata från planet visar inga avvikelser när vi jämför med tidigare flygningar – men efter knappt tre minuter försvinner signalen.Kol är en billig energikälla som är ryggraden i många länders elförsörjning. Den stora tillgången kombinerat med lättheten att lagra och transportera har gjort kolet till en av de mest framgångsrika energikällorna vi har. Men det är också den enskilt största utsläppskällan av koldioxid i världen. Välkommen in i kolets värld.Shawn Zhang, en kinesisk student i Kanada, har använt satellitbilder för att kartlägga misstänkta interneringsläger i Kina. SVT har genom det journalistiska nätverket ICIJ fått ta del av hans material och kan nu visa var många av de misstänkta lägrena ligger – och hur uppbyggnaden av ett sådant kan se ut.Riksbankens uppgift är att kontrollera inflationen. När inflationen är låg sänker man räntan. Men mångas privatekonomi är tätt knuten till räntan eftersom många har stora bostadslån. Kostar det lite att låna så kan man ta ett större lån. Men hur skulle en räntehöjning påverka alla låntagare?Sedan år 2000 har 21 miljoner människor flytt krig och konflikter världen över för att finna skydd i andra länder. 752 638 av dem har kommit till Sverige för att söka asyl. Här kan du se var flyktingströmmarna kommer i från – och vart de går.Följ med oss på en genomgång av den skandinaviska vargen idag. Här finns de, så många är de, så många vargangrepp har skett i din kommun och mycket mer. Extra allt!Den 16 juli 1969 började färden som skulle ta de första människorna till månen. Här kan du följa Apollo 11-astronauternas resa i realtid – som om det vore 1969.


Granskning

Klicka på en bild för att komma till artikeln


Uppdrag Granskning har fått tillgång till en stor mängd hemliga dokument via en läcka som omfattar totalt 1,3 miljoner banktransaktioner mellan 233 000 bolag. I materialet finns bland annat en mindre mängd transaktioner mellan kunder i den litauiska banken Ukio och den svenska storbanken SEB. Det är dessa kunder vi tittar närmare på.SVT:s kartläggning visar att minst 15 800 kurvor inte går att runda på ett säkert sätt om man åker den skyltade hastigheten. Här kan du se kurvorna län för län.Bakom den här puffen hittar du flera olika kapitel som handlar om de varningsflaggor som Swedbank borde haft koll på för att undvika penningtvätt. Här bjuder vi på flera coola visualiseringar och snygg webbproduktion.Den här artikeln sammanfattar avslöjandet om misstänkt pengatvätt i Swedbank.


Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument från juristbyråerna Appleby och Asiaciti samt 19 bolagsregister i skatteparadis och territorier med begränsad insyn. Vi tittar närmare på svenskarna i läckan i denna prisvinnande visualisering.


Ekonomi

Klicka på en puff för att komma till artikeln


Vi tittar på konjunkturen från olika infallsvinklar: arbetsmarknaden, börsen, handeln, prisnivåerna och hur hushållen upplever ekonomin.Mediansvensken har ungefär 250 000 kronor i disponibel inkomst per år. Den procent som tjänar mest har en inkomst som är ungefär elva gånger större. Här kan du kolla hur det ser ut i din kommun!Här visualiservar vi utvecklingen av inkomstskillnaderna mellan de 1% mest välbeställda mot medianbefolkningen i 290 kommuner.


Börjar i en interaktiv genomgång av kommunernas skattesats och skattekraft och deras förändring de senaste tio åren. Avslutas med en liten tjänst där du kan kolla upp din egen kommun.


Hur skulle din månadskostnad påverkas av en räntehöjning? Testa själv i vår tjänst Räntesnurran.


EU-valet 2019

Klicka på en bild för att komma till artikeln


Rösterna är räknade sedan länge och nu är också grupperna i EU-parlamentet klara. Vilka är vinnarna? Vilka grupper samarbetar? Och varifrån kommer alla ledamöter? Grotta ner dig i EU-parlamentet med oss.Här är de interaktiva visualiseringarna av SVT:s vallokalsundersökning som publicerades under valkvällen den 26 maj.Vi har tagit hem de sittande partiernas facebookannonser med information om vilka målgrupper de riktar sig mot, vad de betalat med mera. Du kan själv utforska alla annonser och vilka målgrupper som får se dem i det här interaktiva verktyget.Vill du veta vilka EU-kandidater som tycker mest olika sitt parti? Och funderar du på vad som egentligen skiljer EU-politiken från den nationella politiken? Här får du svar!Väljer du mellan två partier i EU-valet? Partiduellen visar var dina favoritpartier skiljer sig åt och hjälper dig att göra ett informerat val. Du väljer två partier för en duell, sedan får du fem frågor från Valkompassen där partierna tycker olika. Du läser deras argument och bestämmer vinnaren fråga för fråga. Vilket parti blir din vinnare?Typisk grej som vi gjort mest för teknikens skull - för att testa att bygga ett quiz med ett reglage. Men det blev faktiskt väldigt bra, och ganska kul, om vi får säga det själva. Hur många stjärnor är det egentligen på EU:s flagga?Vi svarar på frågor som vad svenskarna tänker rösta på, hur det skiljer sig mellan män och kvinnor och hur intentionen att rösta skiljer sig mellan till exempel högutbildade och lågutbildade. En titt på vilka kandidater som skulle komma in med senaste undersökningens siffror hinns också med.Vi är inte superfans av data på karta, men i det här formatet funkar det faktiskt ganska bra. Här får du några snabba överblickar om boende, lycka, ölpriser och annat som är viktigt för EU-medborgarna.Har du spelat sällskapsspelet När då då? så kommer du älska det här. Hölls det första Europaparlamentsvalet före eller efter att EU grundades? Och när skapades egentligen den europeiska flaggan? Placera ut händelserna rätt på tidslinjen i vårt quiz!Bilden av Sverige känner väl de flesta svenskar igen. Men hur är det med andra EU-länders siluetter? Titta på bilderna och gissa vilket land det är.Miljö, klimat och natur

Klicka på en puff för att komma till artikeln


COP25 i Madrid är avslutat. I tjugofem år har FN haft en årlig konferens för att världens länder ska komma överens om hur man tillsammans ska tackla klimatförändringarna. Här tittar vi närmare på hur det har går med CO2 reduktionen - från Kyotoprotokollet till Parisavtalet till idag.Vi har räknat ihop de dagar då SMHI:s väderstationer har rapporterat temperaturer på över 30 grader under de senaste 50 åren och gjort en visualisering av hur det ser ut.Scrolla dig igenom föränderliga kartor med data från SMHI:s SCID-databas. Vi går igenom scenarion för snötäcke, temperatur och nederbörd.När och var fälldes alla älgar? Hur mycket kött blir det? Hur ser den svenska älgstammen ut och hur ser jägarkåren ut? Allt du inte visste att du ville veta om älgjakten - i en rad läckra diagram och visualiseringar.Vi tittar närmare på i vilken utsträckning olika regioner utvinner och förbränner fossila bränslen - och hur utvecklingen har sett ut de senaste tio åren.Utvecklad och designad av DR, men vi gillade den så mycket så vi översatte och anpassade den till Sverige. Ett scrollande quiz, kan man säga.En gammal goding som tidigare kollegor till oss byggt. Fyll i hur mycket kött du äter per vecka så talar vi om hur långt du kan resa på utsläppen. Observera att det här inte är vetenskap utan menat som ett sätt att sätta ljus på en ibland brännande fråga.Valet 2018

Klicka på en puff för att komma till artikeln


Matig (fem olika visualiseringar) genomgång av den senaste Novusundersökningen. Hur blir mandatfördelningen? Hur röstar kvinnor/män/stad/landsbygd? Hur har partiernas utveckling sett ut de senaste tio åren? Vi svarar på allt - ovinklat.En djupdykning i Sveriges ca 6000 valdistrikt där vi tittar närmare på hur svenska folket röstade runt om i landet och hur det hör samman med till exempel inkomst och utbildningsnivå. Längst ner i artikeln finns en utforska-själv-del för dig som vill nörda ner dig extra.Följ med på en djupdykning i hur väljarnas sympatier för de olika regeringskonstellationerna har förändrats under åren. Här blandar vi grafik, text och film från SVT:s eminenta arkiv.Med labba-själv-tjänst på slutet.Flytta runt partiklossarna och försök bygga ihop ett majoritetsstyre i riksdag/landsting och kommun - med valresultatet.Genom att använda partiernas och kandidaternas svar i Valkompassen kan vi visualisera hur långt ifrån varandra de står på höger-vänster och Gal-tan-skalan. Den här är mycket coolare än den låter. Med liten tjänst på slutet där du kan labba själv.Under valkvällen visualiserade vi SVT:s vallokalsundersökning i sju olika utsnitt. Vilka är partiernas väljare? Vilka frågor är viktigast för dem? Hur har väljarströmmarna sett ut? Det och mycket mer får du veta här.Klicka runt i den interaktiva lådan för att få en överblick av vilka partier som samarbetar med varandra och i hur många kommuner de gör det.


Vi har tittat på ålder- och könsfördelningen på invånarna i alla kommuner i Sverige och sedan jämfört dem med motsvarande för de folkvalda i kommunfullmäktige. Hur ser det ut i din kommun?Brott och straff

Klicka på en puff för att komma till artikeln


Välj kommun och brottstyp för att titta på antalet anmälningar sedan 1996. Läs avsnittet om viktigt vetande för att bättre förstå vad du ser – och för att inte misstolka statistiken.Visuell genomgång av databasen "Den svenska antagonistiska miljön" där vi tittar närmare på kön, bakgrund, utbildningsnivå mm för personer som kopplas till de antagonistiska miljöerna i Sverige.Ingen data här - men ett tidslinjeformat som passade bra för att sammanfatta alla Akilovs rättegångsdagar.Skola och utbildning

Klicka på en puff för att komma till artikeln


Interaktiv tjänst - jämför din grundskola med andra när det gäller lärare som har lärarlegitimation och är behöriga i minst ett ämne de undervisar i.Arbetsmarknad

Klicka på en puff för att komma till artikeln


Data på karta. Det är stora skillnader mellan inrikes- och utrikesföddas möjligheter att få jobb i Sverige. Dessutom är det stora skillnader i olika delar av landet. Hur ser det ut i din kommun?


För att bättre kunna jämföra sysselsättningsgraden bland utrikesfödda i olika kommuner har SVT tagit fram en modell som visar vilken sysselsättningsgrad en kommun borde ha utifrån sina förutsättningar. Här går vi igenom modellen och ser hur det går för kommunerna.


Vi bad Statistiska centralbyrån att ta fram den typiska arbetssökande personen kommun för kommun. I till exempel Lidköping är den typiska arbetssökande en man med svensk bakgrund som är mellan 20-24 år och har gymnasial utbildning. Här är en scrolytell över hur det ser ut i landets kommuner.Gott och blandat

Klicka på en puff för att komma till artikelnTillsammans med Novus har vi ställt sex frågor till 1079 slumpmässigt utvalda svenskar. Här visualiserar vi deras svar - och hur de hänger ihop med varandra.Under kalla kriget fanns det 70 000 kärnvapen i världen. Sedan dess har antalet sjunkit år för år. Det är främst stormakterna USA och Ryssland som står för minskningen – men på andra håll i världen ökar det. Här kan du själv se hur kärnvapenmakternas arsenaler förändrats - och se vad som händer om en atombomb skulle detonera där du bor.Hur skulle Sveriges riksdag se ut om vi hade ett majoritetsvalsystem, som Storbritannien? Och hur skulle makten i det brittiska parlamentet förändras med ett svenskt valsystem? Tryck på knapparna och se hur mandatfördelningen påverkas.Ingen data här! Men många kvinnor att minnas, med hjälp av ett format som vi kallar "fram-bak".Interaktiv karta över Sveriges skyddsrum med tre lager - fortsätt zooma in för att beta av alla och se ditt närmaste skyddsrum - eller skriv in ditt postnummer.Quiz

Klicka på en puff för att komma till quizet


Gillar du julen? Gissa vilken av SVT:s julvärdar bilden föreställer. Ju snabbare du är desto högre poäng får du.Rätt i tiden: Dog hästdjuret Kvaggan ut före papegojan Gråparakiten? Och utrotade människan Dronten eller Pungvargen först? Placera ut djuren i den ordning du tror de blev utrotade i vårt quiz Rätt i tiden.Placera in händelserna rätt på tidslinjen och se hur mycket du kan om händelser som varit viktiga för feminismen.Typisk grej som vi gjort mest för teknikens skull - för att testa att bygga ett quiz med ett reglage. Men det blev faktiskt väldigt bra, och ganska kul, om vi får säga det själva. Hur många stjärnor är det egentligen på EU:s flagga?Har du spelat sällskapsspelet När då då? så kommer du älska det här. Hölls det första Europaparlamentsvalet före eller efter att EU grundades? Och när skapades egentligen den europeiska flaggan? Placera ut händelserna rätt på tidslinjen i vårt quiz!Bilden av Sverige känner väl de flesta svenskar igen. Men hur är det med andra EU-länders siluetter? Titta på bilderna och gissa vilket land det är.SVT Datajournalistik

Om teamet och var du hittar oss

SVT Datajournalistik består av:

Linnea Heppling, redaktör/datajournalist

Fredrik Edgren, utvecklare

Ola Hjalmarsson, datajournalist

Oskar Nyqvist, utveckling, analys

Martin Hedström, datajournalist

Twitter: @svtdataj

Facebook: /svtdatajournalistik

Tipsa oss gärna om jobb/databaser vi borde titta på. Vi kan hantera i stort sett hur stora datamängder som helst. Om du inte vill mejla finns vi på Signal: 0737-12 42 46

Visa