Preliminärt valresultat i USA


Det amerikanska presidentvalet 2020 är avgjort - Joe Biden har valts till ny president. Här kan du se vilka delstater som vanns av vilken kandidat.

Det står 538 elektorsröster på spel och när en kandidat har tagit 270 av dem är valet avgjort. I kartan nedan färgas en delstat röd om Trump vinner den och blå om Biden vinner den. Tryck på staten för mer information.

Under kartan kan du se ställningen just nu. Den lilla kartan visar valresultatet 2016.

Valresultatet 2016

OBS: Olika mediebolag gör ibland olika bedömningar av när en kandidat vunnit en delstat. Därför kan siffrorna hos olika bolag skilja sig åt. Vi färgar en stat på vår karta när minst tre stora nyhetsorganisationer är överens om att en kandidat fått flest röster i delstaten. Se mer i metodavsnittet i slutet av artikeln.

Donald Trump

Joe Biden

Staten är inte avgjord

Varje ruta i grafiken ovan är en elektorsröst. Du kan alltså se hur många elektorsröster som finns kvar att ta (i grått) och hur många kandidaterna vunnit hittills. Klicka i rutnätet för att markera en delstat och se antalet elektorsröster (i gult). På sidorna kan du se hur stor andel av elektorsrösterna varje kandidat har tagit.

Förloppet

Nedan kan du se förloppet i ett linjediagram. Där dyker delstaterna upp efterhand som de blir klara och vi registrerar dem i vår grafik. Du kan också spela upp förloppet från början genom att trycka på knappen under diagrammet. När någon av kandidaterna når upp till det tjocka strecket är valet avgjort.

Nedan kan du se detaljer för delstaterna - hur många elektorsröster de har och hur det gått i tidigare val. Valet 2016 är cirkeln längst till höger. Du kan själv välja vad du vill titta på genom att bocka i eller ur rutorna.


Ställningen just nu – för seger krävs 270 elektorsrösterMetod och källor

Redan innan alla röster räknats klart, tillkännager de amerikanska mediebolagen vilken kandidat som förutspås vinna en viss delstat. Mediebolagens beräkningar baseras inte bara på räknade röster, utan också på valdagsundersökningar, opinionsmätningar, och statistisk analys av data samt hur delstaten röstat historiskt.

Olika mediebolag gör olika bedömningar av när det finns tillräckligt med underlag för att bedöma att en delstat går till en viss kandidat.

Här följer de källor som SVT följer - när minst tre av dem förutspått en och samma vinnare i en delstat färgar vi delstaten på vår karta - röd för Trump, blå för Biden. Innan dess är staten grå.

AP


Reuter


Fox


CNN


NBC News


NPR


ABC News


BBC


New York Times


Washington Post


Los Angeles Times


The Guardian


Politico


FiveThirtyEight


DescisionDeskHQ

På grund av pandemin har rekordmånga amerikaner förtidsröstat eller poströstat. Detta kan komma att påverka när det finns ett färdigt valresultat, eftersom delstaterna har olika regler för när och hur rösterna räknas.


Visa

Här kan du se mer från SVT Datajournalistik


SVT Datajournalistik

Fredrik Edgren, Martin Hedström, Linnea Heppling, Ola Hjalmarsson och Oskar Nyqvist


Resultatsdata:

Helena Bengtsson, Lotta Sima och Aris Velizelos

Publicerad: 2020-11-03