PUTINS SPIONER


––


De agerar under diplomatisk täckmantel – men är egentligen ryska underrättelseofficerare.


Uppdrag granskning har kartlagt 21 misstänkta agenter. Sju av dem är aktiva i dag.


Här är Putins spioner i Sverige.

Rysslands centrala underrättelse- och säkerhetstjänster är verksamma i Sverige och Norden.

Ungefär en tredjedel av personalen vid de ryska beskickningarna är i själva verket underrättelseofficerare, enligt de nordiska underrättelse- och säkerhetstjänsterna.

Genom att agera under diplomatisk täckmantel har de skydd av Wienkonventionen och har så kallad diplomatisk immunitet.


Uppdrag Granskning har kartlagt 21 misstänkta underrättelseofficerare som är eller har varit aktiva i Sverige – det avslöjas i avsnitt två av den undersökande dokumentärserien ”Skuggkriget”.

Tillsammans med grävorganisationen Dossier center, som har tillgång till läckta databaser inifrån Ryssland, kan vi nu berätta unika detaljer om deras bakgrund och vad de gör i Sverige.

Nyligen fick Säpo ta del av en namnlista på en rad misstänkta ryska underrättelseofficerare som Uppdrag granskning identifierat – och den 25:e april meddelade svenska utrikesdepartementet att Sverige utvisar fem ryska diplomater.

Möt Putins spioner.


Andrei Gurov rör sig in och ut från ambassadområdet i Stockholm. Vi får honom på bild vid flera tillfällen, han använder flera av entréerna vid ryska ambassaden. Foto: Kalle Segerbäck


Andrei Ebertovich Gurov föddes den 12 december 1972 i staden Tomsk i dåvarande Sovjetunionen.

Han installerades som ambassadråd på ryska ambassaden i Stockholm 2020 och har diplomatisk immunitet. Enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster tillhör han den federala ryska säkerhetstjänsten FSB.


Den gula byggnaden är den federala säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter, vid Lubjanka-torget i centrala Moskva. Under andra världskriget var det ett ökänt fängelse under ledning av NKVD, som var Sovjetunionens hemliga statliga polisorganisation. Foto: Yuriy Mikhailovich


År 2008 arbetade Gurov på FSB i Tomsk, vars kontor enligt Dossier center återfinns på gatan Prospekt Kirov, 18a.

Han har en bakgrund som högt uppsatt på det ryska inrikesministeriet som chef inom den federala säkerhetstjänsten FSB i Rostov i södra Ryssland, enligt Dossier center. Han återfinns i data från både 2015 och från 2019 som chef för avdelningen för Ryska federationens federala säkerhetstjänst i Rostovregionen.

FSB – den ryska federala säkerhetstjänsten som bekämpar terrorism och ansvarar för att skydda den nationella säkerheten i Ryssland, samt koordinerar den federala verkställande maktens kontraspionageinsatser.


Dmitry Abdulin tränar på ambassadområdet. Under veckorna hösten 2022 när vi samlar in material ser vi honom endast vid ett tillfälle. Foto: Kalle Segerbäck


Dmitry Sergeyevich Abdulin föddes den 10 juni 1981 i Volgograd.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande under våren 2023 utvisades Abdulin.

Han har varit registrerad som attaché vid ryska ambassaden i Stockholm sedan 2019 – men är i själva verket SVR-officer, enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster. Enligt en av källorna var han, innan utvisningen, ansvarig för krypteringsfrågor på den ryska ambassaden i Stockholm.

I Ryssland har han en officiell bakgrund på ryska UD sedan 2021. Han finns registrerad på Frunzenskaja Nabereznaja 22/2 i Moskva. Det är en speciell adress med koppling till det åttonde direktoratet på ryska försvarsministeriets generalstab – ett militärt ledningsorgan för de väpnade styrkorna i Ryska federationen, enligt Dossier center.

Direktoratet arbetar med att skydda ryska statshemligheter och dataskydd för att skydda de väpnade styrkornas verksamhet.

Abdulin tillhör militärenhet 70855 Moskva och har tidigare arbetat för den federala och statliga institutionen för säker lagring och förstörelse av kemiska vapen, som sedan avvecklingen 2012 ligger under försvarsministeriets ansvar. Ryssland hävdar att de sedan 2017 förstört alla kemiska vapen, enligt internationella överenskommelser, något som ifrågasätts av bland andra USA.

SVR – ryska federationens yttre underrättelsetjänst, är direkt underställd Rysslands president och riktar in sig mot verksamhet i utlandet. Deras uppdrag går i korthet ut på att förse Ryssland med den underrättelseinformation de behöver för att fatta beslut som gäller politik, ekonomi, militär strategi, vetenskap, teknologi och miljö – alltså att spionera i utlandet för inhemska syften.Under de veckor som UG samlar in material vid ambassaden ser vi Nikolai Banatov röra sig på ambassadområdet upprepade gånger. Hans rörelsemönster visar att han rör sig mellan ambassaden och vid Ryska huset på Lidingö, där han anländer i diplomatbil. Foto: Kalle Segerbäck


Efter Uppdrag Gransknings avslöjande under våren 2023 utvisades Banatov.

Nikolai Igorevich Banatov föddes den 17 september 1982 och var inte registrerad som diplomat, men tillhörde personalen på ryska ambassaden i Stockholm. Han var folkbokförd på ambassaden och åtnjöt diplomatisk immunitet. Banatov tillhör den militära underrättelsetjänsten GRU, enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster.

Banatov är ursprungligen från staden Saratov där han utbildats vid Högre militärskolan, enligt Dossier center. Skolan inriktar sig på missiler och uppkallades efter Sovjetunionens hjälte generalmajor A. I. Lizyukov.

Han var tidigare attaché på ryska ambassadens handelsdelegation i Serbien 2015, enligt Dossier centers databaser.

Han har dokumenterats röra sig mellan ambassaden och det så kallade ”Ryska huset” på Lidingö.

GRU – den militära underrättelsetjänsten som bedriver underrättelseinhämtning med fokus på svensk politik, svenskt försvar och försvarsförmåga, och teknikanskaffning från svenska företag.


Här är de 21 misstänkta agenterna

Klicka för att läsaMaria GeorgievaReporter Uppdrag granskning

Ali FeganReporter Uppdrag granskning

Dossier centerResearch

Axel Gordh HumlesjöResearch

Kalle SegerbäckFotograf

Fredrik LarssonVideobearbetning

SVT datajournalistikWebbproduktion


Det här är Dossier center

Dossier center är ett granskande nätverk med journalister och researchers som grundades av den tidigare oljemagnaten Michail Chodorkovskij, i syfte att spåra korrupt verksamhet med anknytning till Kreml.

De har tillgång till läckta databaser inifrån Ryssland, som de använder för att kartlägga individer och institutioner med koppling till kretsarna runt Rysslands president Vladimir Putin.

Databaserna består av officiella adress- och passregister, telefonnummer och innehåller bland annat rådata från inrikesministeriet i Ryssland, och visar en komplex väv av individer, allt från högt uppsatta politiker till regionala polischefer.

Framför allt har de kommit över register med individer som kan ha en koppling till de ryska säkerhetstjänsterna GRU, SVR och FSB.Så gjorde vi granskningen

Av en hemlig underrättelsekälla i väst fick vi en lista med namn på ryska diplomater som arbetar och har arbetat på den ryska ambassaden i Stockholm.

Sedan har vi utgått från informationen om personalen vid ryska ambassaden utifrån de ackrediterade diplomaterna på utrikesdepartementets officiella diplomatlista för att komma vidare med researchen. Vi har genomgående valt att skriva samma stavning av namnen som de använder på den officiella diplomatlistan av utrikesdepartementet. Vi anser att det tydliggör vilka vi syftar på, omnämner eller berättar om, och att detta sker utifrån officiella dokument. Därför har vi valt att inte transkribera de ryska namnen med svensk transkribering. Vi har samlat in förnamn, patronymer och efternamn, samt födelsedatum, och skickat underlag till grävnätverket Dossier center, som gjort omfattande sökningar i ryska databaser för att undersöka de respektive personernas bakgrund. Det är med hjälp av patronymerna och födelsedatum som Dossier center kan få träff i de ryska databaserna.

Researchmaterialet och rådata från Dossier centers databaser visar att flera av diplomaterna på vår lista kan vara något annat än ackrediterade diplomater. Det handlar bland annat om att de återfinns registrerade på adresser med kopplingar till de ryska underrättelsetjänsternas officiella verksamheter. Flera av personerna på våra listor är kopplade till exempelvis den militära underrättelsetjänsten GRU:s högkvarter i Moskva, till ryska försvarsministeriet eller till den ryska säkerhetstjänsten FSB. Även deras utbildningar kan avslöja information som visar att de har en bakgrund som underrättelseofficerare, exempelvis inom den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.


Bilderna på ryska ambassaden är tagna av Kalle Segerbäck från taket på DN-skrapan som ligger ett stenkast därifrån. Foto: SVT


Vi inledde också ett eget arbete utanför de ryska diplomatiska beskickningarna i Stockholm. Ett fältarbete för att dokumentera vilka underrättelseofficerarna är. Vi samlade in så mycket visuellt material vi kunde. Vår idé var att kunna koppla namnen till ansikten som är aktiva och på plats i Sverige idag. På så vis kunde vi visualisera vår lista på de misstänkta underrättelseofficerarna och har fått bekräftelser på materialet med hjälp av våra hemlig underrättelse- och säkerhetskällor.Den militära underrättelsetjänsten GRU:s högkvarter ligger på adressen Choroshevskoe Shosse 76B i Moskva. Foto: Yuriy Mikhailovich


Alexander Alekseenkov


GRU

Alexander Viktorovich Alekseenkov föddes den 5 juni 1976 och tillhör den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Han har stått på diplomatlistorna från UD mellan 2015–2019 som ackrediterad diplomat, officiellt som ambassadråd.

Två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst bekräftar att Alekseenkov tillhör den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Enligt Dossier centers databaser från Moskva är han en GRU-överste som finns registrerad på den militära underrättelsetjänstens högkvarter i Moskva vars adress är Choroshevskoe Shosse 76B.

Dossier centers rådata visar att Alekseenkov återfinns regisrerad på GRU:s högkvarter i Moskva.

Alekseenkov är registrerad på samma GRU-högkvarter som agenten och läkaren Alexander Misjkin varit registrerad på. Misjkin har haft flera adresser och är en av männen som misstänks har varit inblandad i förgiftningen av ryska dubbelagenten Sergei Skripal i Salisbury 2018. Vi har via ryska nyhetsbyrån Interfax och i öppna källor kunnat se Alexander Alekseenkov uttala sig som pressattaché för ryska ambassaden i Moldavien år 2009.
SVR


Alexander Andreievich Khramov föddes den 4 augusti 1984 och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Khramov har varit i Sverige sedan 2019 och arbetar som förste sekreterare på ryska ambassaden i Stockholm.

Enligt två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst tillhör han egentligen den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR, som arbetar med spionage utomlands.

Han har bott i utkanten av Moskva i Troitsk och i byn Vatutinki-1. I Vatutinki-1 återfinns GRU:s huvudmottagningscenter (militär enhet 25801). Det behöver inte ha ett samband med att han tillhör SVR, enligt Dossier center.
Andrei Gurov rör sig in och ut från ambassadområdet i Stockholm. Vi får honom på bild vid flera tillfällen, han använder flera av entréerna vid ryska ambassaden. Foto: Kalle Segerbäck


Andrei Gurov


FSB

Andrei Ebertovich Gurov föddes den 12 december 1972 i staden Tomsk i dåvarande Sovjetunionen.

Han installerades som ambassadråd på ryska ambassaden i Stockholm 2020 och har diplomatisk immunitet. Tillhör FSB, federala ryska säkerhetstjänsten, enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster.

År 2008 arbetade han på FSB i Tomsk, vars kontor återfinns på gatan prospekt Kirov, 18a, enligt Dossier center.

Data från 2015 visar att Gurov varit chef för en avdelning inom den federala säkerhetstjänsten FSB.

Han har en bakgrund som högt uppsatt på det ryska inrikesministeriet som chef inom den federala säkerhetstjänsten FSB i Rostov i södra Ryssland, enligt Dossier center. Han återfinns i data från både 2015 och från 2019 som chef för avdelningen för Ryska federationens federala säkerhetstjänst i Rostovregionen.Vi har gjort sökningar på telefonnummer vi fått av Dossier center och kunde på det viset koppla Prokopiev till ett konto på chattprogrammet Whatsapp. Det här är hans profilbild. Foto: Privat


Andrei Prokopiev


GRU

Andrei Vladimirovich Prokopiev föddes 23 maj 1980 i Kazan som ligger i delrepubliken Tatarstan i Ryssland. Han tillhör den ryska, militära underrättelsetjänsten GRU.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande under våren 2023 har han utvisats.

När Prokopiev kom till Sverige var han registrerad på sitt dåvarande arbete – ett radiomottagningscenter – som tillhör GRU, militärenhet 32047 som är belägen i norra Moskva i Mytishchi.

Enligt Dossier centers databaser hade han befattningen biträdande prefekt på GRU-enheten.

Prokopiev var inte registrerad som diplomat, men tillhörde personalen på ryska ambassaden i Stockholm. Han var folkbokförd på ambassadens adress och åtnjöt diplomatisk immunitet.

Två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst bekräftar att Prokopiev tillhör den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.
Dmitry Abdulin tränar på ambassadområdet. Under veckorna hösten 2022 när vi samlar in material ser vi honom endast vid ett tillfälle. Foto: Kalle SegerbäckSVR

Dmitry Sergeyevich Abdulin föddes den 10 juni 1981 i Volgograd.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande under våren 2023 utvisades Abdulin.

Han har varit registrerad som attaché vid ryska ambassaden i Stockholm sedan 2019 – men är i själva verket SVR-officer, enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster. Enligt en av källorna var han, innan utvisningen, ansvarig för krypteringsfrågor på den ryska ambassaden i Stockholm.

I Ryssland har han en officiell bakgrund på ryska UD sedan 2021. Han finns registrerad på Frunzenskaja Nabereznaja 22/2 i Moskva. Det är en speciell adress med koppling till det åttonde direktoratet på ryska försvarsministeriets generalstab – ett militärt ledningsorgan för de väpnade styrkorna i Ryska federationen, enligt Dossier center. Det åttonde direktoratet för generalstaben arbetar med att skydda ryska statshemligheter och dataskydd för att skydda de väpnade styrkornas verksamhet.

Rådata ur Dossier centers databas som visar Abdulins kopplingar till den ryska försvarsmakten.

Abdulin tillhör militärenhet 70855 Moskva och har tidigare arbetat för den federala och statliga institutionen för säker lagring och förstörelse av kemiska vapen, som sedan avvecklingen 2012 ligger under försvarsministeriets ansvar. Ryssland hävdar att de sedan 2017 förstört alla kemiska vapen, enligt internationella överenskommelser, något som ifrågasätts av bland andra USA.
Konovalenko utanför ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Kalle SegerbäckSVR

Anton Vitalyevich Konovalenko föddes den 29 mars 1982 och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande under våren 2023 har Konovalenko utvisats från Sverige.

Han var attaché på ryska ambassaden i Stockholm från 2018 men tillhör alltså SVR, enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster. Konovalenko har en teknisk utbildning från ett universitet som, enligt Dossier center, beskrivs som ovanlig för diplomater.

Han är utbildad vid Moskvas statliga tekniska universitet, uppkallat efter N.E Bauman, mellan åren 1999 och 2005 – det är ett universitet som har en lång historia av att rekrytera tidigare studenter till ryska försvarsministeriet. Det visar läckta dokument som avslöjar hur det ökända ryska Cyberföretaget Vulkan har hjälpt säkerhetstjänsterna FSB, GRU och SVR i cyberkrigföring genom hackning, desinformation, övervakning och kontroll av internet. Anställda som arbetar för Vulkan har även de utbildats vid Baumanuniversitetet i Moskva, enligt de läckta dokumenten inifrån företaget, skriver The Guardian.

Konovalenkos far, Vitalij Ivanovitj Konovalenko, arbetade för ryska UD.
Umerenko filmas på restaurang Kristall på Kungsgatan i Stockholm av säkerhetspolisen som bedriver spaningsarbete. Foto: SÄPO


Evgeny Umerenko


SVR

Evgeny Valeryevich Umerenko föddes den 23 september 1971. Två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst bekräftar att han tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Hovrätten för Västra Sverige dömde i september 2021 en 47-årig svensk medborgare till tre års fängelse för spioneri för Ryssland, för att ha lämnat över hemlig information från lastbilstillverkaren Scania och Volvo Cars. Spionaget handlade om teknisk anskaffning som bland annat kan användas för att stärka Rysslands militära förmåga, enligt Daniel Stenling, kontraspionagechef på Säkerhetspolisen.

Den dömda 47-åringen rekryterades av den ryske underrättelseofficeren Evgeny Umerenko. Officiellt hade Umerenko titeln rådgivare vid den ryska ambassaden i Stockholm åren 2016-2018. Men han har också tjänstgjort som ”line-x officer” eller specialist på teknikspionage. Han har av Dagens nyheter pekats ut som spionchef vid ryska utrikesunderrättelsetjänsten, SVR. Umerenko greps i februari 2019 av Säpo men släpptes senare med hänvisning till den diplomatiska immuniteten.

I dag är Evgeny Umerenko rådgivare vid den ryska ambassaden i Seoul, Sydkorea. Det har vi kunnat bekräfta med hjälp av Dossier center. Han är gift med SVR-officeraren Tatiana Umerenko. Han arbetade tidigare för Ryska federationens utrikesministerium, sedan för Ryska federationens ministerium för ekonomisk utveckling och handel. Enligt Dossier center kan agenter från SVR och GRU skickas dit för att få en trovärdig bakgrund, en så kallad “legendation”. Samma mönster återfinns hos underrättelseofficerarna Mikhail Kiselev, Kirill Ioskevich, Sergei Mikhalev och Vladimir Komarov (lämnade Sverige 2022) som alla är SVR-agenter. Två av dem, Ioskevich och Mikhalev, är verksamma som diplomater vid ryska ambassaden i Stockholm i dag.Bilden tagen från Zenikovs frus profilsida på vk.ru, Rysslands motsvarighet till Facebook. Foto: Privat


Evgeny Zenikov


SVR

Evgeny Alexandrovich Zenikov föddes den 19 december 1977 och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Sedan 2009 är han diplomat vid Ryska federationens utrikesministerium. Han var stationerad i Sverige 2018 till 2021.

Zenikovs diplomatpass

Officiellt var han andre sekreterare på ryska ambassaden i Stockholm, men två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst bekräftar att han tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Tidigare arbetade han med skydd av affärsmän i ett privat säkerhetsföretag.Iosevitch profilbild på vk.ru, Rysslands motsvarighet till Facebook. Foto: Privat


Kirill Ioskevich


SVR

Kirill Vladimirovich Ioskevich föddes den 8 januari 1990 och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR. Ioskevich är ackrediterad som diplomat i Sverige sedan 2019.

Officiellt är han tredje sekreterare vid ryska ambassaden i Stockholm. Men två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst bekräftar att han tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Han är utbildad vid Russian foreign trade academy, Vavt, i Moskva, enligt Dossier center. Akademin är en del av ministeriet för ekonomisk utveckling.

Ministeriet för ekonomisk utveckling är även en arbetsplats där SVR-officerarna Sergei Mikhalev, Vladmir Komarov, Mikhail Kiselev och Evgeny Umerenko återfinns – och som enligt Dossier center används för att ge en så kallad ”legendation”, för att skapa en trovärdig bakgrundshistoria.

Han har arbetat vid ryska utrikesministeriet sedan 2019. Tidigare registrerad i byn Vatutinki-1, där det även ligger ett radiocenter som ligger under underrättelsetjänsten GRU:s kontroll.

Det behöver inte ha ett samband med att han tillhör SVR, enligt Dossier center.
Chentsov tillsammans med kontraspionagechefen Sergei Mikhalev utanför ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Kalle SegerbäckSVR

Konstantin Alexandrovich Chentsov föddes den 9 februari 1974 och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande under våren 2023 har han utvisats.

Chentsov folkbokfördes i Sverige den 26 november 2022. Officiellt var han förste sekreterare vid ryska ambassaden i Stockholm. Två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst bekräftar att han tillhör SVR.

Han syns på våra bilder tillsammans med Sergei Mikhalev, kontraspionagechef, som även han tillhör SVR. Chentsov är aktiv i ryska sociala medier.

Chentsov är aktiv på ryska sociala medier. Foto: Privat
SVR


Lev Alexandrovich Yefimov föddes den 20 september 1983 i Riga, dåvarande Sovjetunionen och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Yefimov har stått på UD:s diplomatlista i Sverige sedan 2019 och är aktiv som andre sekreterare vid ryska ambassaden i Stockholm.

Två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst bekräftar att Yefimov tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, SVR, vars uppgifter handlar om att spionera i utlandet.

Enligt Dossier center har Yefimov studerat vid National Center for Helicopter Engineering uppkallad efter M. L. Mil och N. I. Kamov.Mikhail Dubrovskiy. Foto: Dossier center


Mikhail Dubrovskiy


SVR

Mikhail Vladimirovich Dubrovskiy föddes den 17 januari 1977 i den ukrainska staden Charkiv och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Dubrovskiy var ambassadråd och tredje i rang under ambassadören Viktor Tatarintsev. Enligt två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst tillhör han SVR.

Utdrag ur Dossier centers databas visar på kopplingar mellan Dubrovskiy och SVR.

Sommaren 2021 kom han till Sverige med fru och barn. Han blev sedan förklarad persona non grata av utrikesdepartementet och lämnade Sverige i april 2022 i samband med att det fullskaliga ryska anfallskriget i Ukraina inleddes. Dubrovskiy tog sin examen på Moscow State University. Han har enligt Dossier center arbetat på Roszarubezhtsentr, nu Rossotrudnitjestvo – som i svensk översättning betyder “Den federala myndigheten för ärenden rörande oberoende staters samvälde, landsmän i utlandet och internationellt humanitärt samarbete.”

Myndigheten Rossotrudnitjestvo lyder formellt under ryska utrikesministeriet men svarar i själva verket inför president Vladimir Putin. Den har sin bakgrund inom föregångaren till säkerhetstjänsten FSB, KGB. Formellt ska organisationen ägna sig åt att främja ryska intressen utomlands, och nå ut till vad Moskva kallar ”landsmän utomlands”.

Rossotrudnitjestvo arbetar bland annat med kultur på ryska ambassader runt om i världen. I tidigare fall har Rossotrudnitjestvo använts för att organisera den ryska diasporan utomlands på sätt som har oroat värdregeringar. Efter det fullskaliga anfallskrigets utbrott i Ukraina har Rossotrudnitjestvo belagts med sanktioner av EU. Dubrovskiy har ett pass utfärdat av ryska inrikesdepartementet, militärenhet 33949, enligt Dossier center. Det är en militärenhet som åtalats i en storskalig spionskandal år 2010, enligt Novaja Gazeta. Militärenheten kopplas också till flera avhoppare och förrädare. Och för några veckor sedan pekades samma militärenhet ut för att kontraktera det ökända cyberhotföretaget Vulkan.

Dubrovskiy diplomatpass.

I det ryska diplomatpasset beskrivs han som Counsellor (ambassadråd). Enligt uppgifter tidigare publicerade av Expressen håller han en mycket låg profil och syns inte till på sociala medier men frun har på ett konto för ryska klasskamrater postat flera turistbilder från Stockholm. Från dokument framgår det att de i mitten på 2000-talet under en tid varit bosatta i Phnom Penh, Kambodja.
Kiselev parkerar en diplomatskyltad bil i garaget utanför ”Ryska huset” på Lidingö i Stockholm. I nästa sekvens går han in på ryska ambassaden. Han är officiellt inte diplomat. Foto: Kalle Segerbäck


Mikhail Kiselev


SVR

Mikhail Yurievich Kiselev föddes den 10 juli 1986 och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Kiselev är inte registrerad som diplomat men tillhör personalen på ryska ambassaden i Stockholm, är folkbokförd på ambassadens adress och åtnjuter diplomatisk immunitet. Enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster kopplas han till SVR.

Han har dokumenterats röra sig mellan ambassaden och det så kallade ”Ryska huset” på Lidingö där han bland annat syns med matvaror.

Kiselev är aktiv på ryska sociala medier men syns sällan på bild. Genom hans vänner har vi hittat en bild som visar Kiselevs ansikte från vad som ser ut att vara hans bröllop.

Kiselev har jobbat inom telekommunikation, utbildad vid ett institut för radioteknik och elektronik, enligt Dossier center. Han har även arbetat för samma ministerium för ekonomisk utveckling som Sergei Mikhalev, Evgeny Umerenko och Vladimir Komarov, som enligt Dossier center ger en så kallad “legendation” för att skapa en trovärdig bakgrund.

Kiselevs diplomatpass

Dossier center har även kartlagt stora transaktioner till Kiselev från statliga instanser. 2017 fick han ett statligt kontrakt värt 9 miljoner rubel från Ryska federationens utbildnings- och vetenskapsministerium för organisering och genomförande av bilaterala kongressevenemang utomlands – som en del av genomförandet av beslut från mellanstatliga kommissioner, kommittéer för vetenskapligt och tekniskt samarbete, arbetsgrupper och andra arbetsorgan för internationell verksamhet. Enligt Dossier center är det vanligt för SVR-agenter att röra sig inom internationella ryska samarbeten som dessa för att nå ut till den ryska diasporan utomlands.

Enligt Dossier centers databaser har även hans far ett pass utfärdat av Military red banner institute som tillhör SVR.Nikolai Aleshchenko firar ryska nationaldagen under tiden som försvarsattaché i Spanien. Foto: Privat


Nikolai Aleshchenko


GRU

Nikolai Nikolaievich Aleshchenko föddes den 15 mars 1968 och tillhör den ryska militära underrrättelsetjänsten GRU.

Aleshchenko föddes i en by i Ryazan-regionen som ligger 200 km sydost om Moskva. Han tjänstgör som militärattaché på ryska ambassaden i Stockholm sedan 2020. Två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst bekräftar att han tillhör den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Enligt Dossier centers databaser registrerad på en adress nära GRU:s högkvarter i Moskva, adress: lägenhet 303, 80 Choroshevskoe Shosse. GRU:s högkvarter ligger på Choroshevskoe Shosse 76B.

Hans registrerade jobbadress, där han står som chef, är på GRU:s högkvarter. GRU har också utfärdat hans pass.

Han tjänstgjorde vid ryska utrikesdepartementet som attaché i Spanien, 2014–2017.

Bild från Ryska ambassadens hemsida som visar Aleschenko och ambassadör Viktor Tatarintsev utanför ryska ambassaden i Stockholm.
Under de veckor som UG samlar in material vid ambassaden ser vi Nikolai Banatov röra sig på ambassadområdet upprepade gånger. Hans rörelsemönster visar att han rör sig mellan ambassaden och vid Ryska huset på Lidingö, där han anländer i diplomatbil. Foto: Kalle Segerbäck


Nikolai Banatov


GRU

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande under våren 2023 utvisades Banatov från Sverige.

Nikolai Igorevich Banatov föddes den 17 septemer 1982 och tillhör den militära underrättelsetjänsten GRU.

Han är inte registrerad som diplomat, men tillhörde personalen på ryska ambassaden i Stockholm. Han var folkbokförd på ambassaden och åtnjöt diplomatisk immunitet. Banatov tillhör GRU, enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster.

Banatovs pass visar att han är representant för ryska handelsavdelningen.

Banatov är ursprungligen från staden Saratov där han utbildats vid Högre militärskolan, enligt Dossier center. Skolan inriktar sig på missiler och uppkallades efter Sovjetunionens hjälte generalmajor A. I. Lizyukov.

Var tidigare attaché på ryska ambassadens handelsdelegationen i Serbien 2015, enligt Dossier centers databaser.

Han har dokumenterats röra sig mellan ambassaden och det så kallade ”Ryska huset” på Lidingö.Bilden tagen från Odnoklassniki, socialt nätverk i Ryssland. Foto: Privat


Pavel Mavrin


SVR

Pavel Alexievich Mavrin föddes den 27 januari 1972 i Moskva, enligt Dossier centers uppgifter. Han tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, SVR.

Han var tidigare registrerad som attaché på ryska ambassaden i Stockholm och arbetar vid ryska utrikesministeriet enligt uppgifter från 2021. Sommaren 2021 kom han till Sverige med fru och barn.

Han förklarades persona non grata och lämnade Sverige i april 2022 i samband med att det fullskaliga ryska anfallskriget i Ukraina inleddes. Enligt två olika källor från underrättelse- och säkerhetstjänster i väst tillhör SVR.

Mavrin är utbildad vid den tidigare statliga tekniska högskolan för kött- och kylindustrin i Moskva (1987–1991), och vid vad som fram till 2012 kallades för Moskvas statliga institut för elektronik och matematik (1993–1998), enligt Dossier center.

I mitten av 2000-talet levde han i Islamabad, Pakistan. 2012 var han på ryska ambassaden i Brasilien, enligt ett dokument från ett FN-möte, enligt Expressen.

Bilder från vk.ru, ryska sociala medier visar Mavrin på semester med familjen.
Mikhalev utanför ryska ambassaden i Stockholm tillsammans med Konstantin Chentsov. Foto: Kalle Segerbäck


Sergei Mikhalev


SVR

Sergei Borisovich Mikhalev föddes den 14 juli 1958 och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Officiellt är han förste sekreterare på ryska ambassaden i Stockholm sedan 2018. Men i själva verket tillhör Mikhalev alltså SVR, enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster.

Enligt en av källorna ska han ansvara för kontraspionage och säkerhet på ambassaden.

Mikhalev har också en ”legend-bakgrund” precis som Evgeny Umerenko. Bägge arbetade för ryska federationens ministerium för ekonomisk utveckling och handel. Mikhalev arbetade där under två tidsperioder, mellan 1999–2001 och 2003–2004. Agenter från SVR och GRU kan skickas till ministeriet för ekonomisk utveckling och handel i syfte att få en så kallad trovärdig bakgrund – en “legend.” Samma mönster återfinns hos SVR-agenterna Mikhail Kiselev, Kirill Ioskevich, Evgeny Umerenko och Vladimir Komarov.Umerenko arbetade som skolbibliotekarie på ryska ambassaden i Stockholm. Foto: Ryska ambassaden


Tatiana Umerenko


SVR

Tatiana Albertovna Umerenko föddes den 8 november 1973 och tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Umerenko är gift med SVR-officeraren Evgeny Umerenko och är dotter till en underrättelseofficer från KGB, federala säkerhetstjänsten FSB:s föregångare.

Fadern, Albert Ivanovich Galyutin, tillhörde den utländska utrikesunderrättelsetjänsten inom KGB. Han arbetade illegalt i Europa i 15 år, enligt Dossier center. 1992, efter uppvärmningen av relationerna med väst, återkallades Galyutin från det europeiska residenset och innan han fick en ny lägenhet registrerades han på adressen till FSB-apoteket på Varsonofevsky Lane – ett särskilt apotek för de ryska underrättelsetjänsterna.

Senare undervisade Galyutin vid SVR:s akademi (militärenheten 21247).

Rådata från Dossier center som visar Tatiana Umerenkos adressuppgifter på FSB-apoteket i Moskva.

Tatiana Umerenko var också registrerad på samma FSB-apotek i Moskva, enligt Dossier centers databaser. I Sverige arbetade hon som skolbibliotekarie på ryska ambassaden i Stockholm. Hon tillhör enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster SVR.

Tatiana Umerenkos ryska passVitaly Stanevka. Foto: Dossier center


Vitaly Stanevka


GRU

Vitaly Viktorovich Stanevka föddes enligt passhandlingar den 4 oktober 1978 i staden Lubny utanför Poltava i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen. Han tillhör den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Han är diplomat på ryska utrikesdepartementet sedan 2019 och hade titeln ambassadråd på ryska ambassaden i Stockholm. Enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster tillhör Stanevka GRU.

Stanevkas diplomatpass visar att han är ambassadråd på ryska ambassaden i Stockholm.

Enligt Dossier center, som har tagit fram registreringsuppgifter ur sina databaser, är hans hemadress i Moskva Choroshevskoe Shosse 76B, lägenhet 1, som är den GRU:s högkvarter.

Det är samma adress som agenten och läkaren Alexander Misjkin varit registrerad på. Misjkin är en av männen som misstänks ha varit inblandad i förgiftningen av den ryska dubbelagenten Sergei Skripal i Salisbury 2018.

Stanevka tillhör militärenhet 61886 (107:e centret för specialtjänsterna: kommando över de specifika punkterna för radiointelligens för rymdobjekt), enligt Dossier centers data.

Han reste till Sverige på ett ryskt diplomatpass, men enligt dokument från den svenska folkbokföringen är han också medborgare i den karibiska önationen Saint Kitts and Nevis. Han kom till Sverige sommaren 2020 tillsammans med sin fru och två barn, enligt Expressen.

Han blev förklarad persona non grata och lämnade Sverige i april 2022, i samband med att det fullskaliga ryska anfallskriget i Ukraina inleddes.Komarovs profilbild på vk.ru, Rysslands motsvarighet till Facebook. Foto: Privat


Vladimir Komarov


SVR

Vladimir Alexievich Komarov har olika födelsedatum i olika databaser, vilket enligt Dossier center kan vara ett sätt att förvilla. Han tillhör den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Komarov lämnade Sverige 2022 och enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster tillhör Vladimir Komarov SVR.

Komarovs diplomatpass

Han finns registrerad på gatan Matrosskaya Tishina nr 16, lägenhet 64, som finns i anslutning till en militärenhet (46188) med koppling till den militära underrättelsetjänsten GRU i Moskva, enligt Dossier center. Komarov har arbetat för två olika ministerier, bland annat för ministeriet för ekonomisk utveckling (2019).

Enligt Dossier center kan agenter från SVR och GRU skickas dit i syfte att få en så kallad “legendation”, för att få en trovärdig bakgrund. Samma mönster återfinns hos SVR-officerarna Evgeny Umerenko, Sergei Mikhalev och Mikhail Kiselev.
Under veckorna UG filmar ser vi Vladimir Lyapin röra sig både själv och tillsammans med kollegor på ambassadområdet och utanför. Foto: Kalle Segerbäck


Vladimir Lyapin


Oklar tjänst

Vladimir Alexandrovich Lyapin föddes den 26 september 1977 och hans tjänst är oklar.

Han installerades i november 2022 som biträdande beskickningschef på ryska ambassaden i Stockholm. Var tidigare stationerad i Sverige åren 2015–2017. Dessförinnan på ryska ambassaden i Köpenhamn under åren 2003–2009.

Enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster tillhör han de strukturer som ägnar sig åt spionage, men går inte att koppla till någon enskild underrättelsefamilj eller säkerhetstjänst. Enligt danska underrättelsekällor kan han tillhöra SVR.

Även Dossier center misstänker att han kan tillhöra SVR, men det saknas säkra uppgifter.