Axel Björklund och Charlotta Friborg, ansvariga utgivare på Uppdrag granskning och SVT Nyheter. Foto: SVT

Därför publicerar vi namn och bild på de ryska agenterna

Uppdaterad
Publicerad

De är i Sverige under falsk täckmantel, skyddade av diplomatisk immunitet. Deras bakgrund, identiteter och ansikten har varit okända för allmänheten – fram till nu. I en unik kartläggning kan Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöja Putins agenter i Sverige. 

Sedan krigsutbrottet våren 2022 har Uppdrag granskning samarbetat med våra kollegor på Danmarks Radio, norska NRK och finska Yle. Resultatet är serien ”Skuggkriget”, där vi i dag publicerar del två av tre. 

För svenskt vidkommande är det den kanske mest brännande episoden. I den, och i artiklar i samband med programmet, namn- och bildpublicerar vi nu en stor mängd ryska underrättelseofficerare, som arbetar eller arbetat på ambassaden på Kungsholmen i Stockholm under diplomatflagg. 

Vi har känt till denna sorts verksamhet länge. Det nya är de specifika detaljerna. Och när ett land för ett fullskaligt invasionskrig mot ett europeiskt land ändras spelplanen. 

Samtidigt har vi de senaste åren sett flera avslöjanden kring spioneri i Sverige.  

Vilka som aktivt arbetar för att rekrytera svenska medborgare för att sälja information och kunskap till Ryssland, är därmed av största allmänintresse. Vi har använt oss av tre källor för att kunna identifiera dessa individer: En västlig underrättelseorganisation, den ryska grävorganisationen Dossier Center och en västlig säkerhetsorganisation. Samtliga underrättelseofficerare har bekräftats av minst två, men oftast alla tre, källorna. Vårt team – Maria Georgieva, Kalle Segerbäck, Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjö – har sedan kunnat filma på ambassaden på Gjörwellsgatan och via källor och bilder från passhandlingar eller sociala medier kunnat identifiera enskilda agenter inne på ambassadområdet. 

Det är en historisk publicering. Den är inte fri från svåra överväganden men givet rådande omvärldsläge är beslutet självklart.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.