Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skapade nätverk med läckta uppgifter inifrån Rysslans – se Uppdrag gransknings intervju med Michail Chodorkovskij. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

Ryske miljardärens nätverk avslöjar hemligheter om Putins utsända

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Michail Chodorkovskij är den tidigare oljemiljardären som lämnat Ryssland och är öppet kritisk mot Putin. Han är grundaren bakom det granskande nätverket Dossier center som spårar korruption kopplat till Kreml.

– Det är ytterst viktigt att journalistiken står fritt gentemot staten, säger Michail Chodorkovskij i intervju med Uppdrag granskning.

Chodorkovskij var Rysslands rikaste man innan han greps 2003 och åtalades för bedrägeri och skatteflykt, samt fängslades i tio år medan hans oljeföretag Yukos togs över av ryska staten. Sedan 2013 har han levt i exil och grundade Dossier center år 2017.

Dossier center har tillgång till läckta databaser inifrån Ryssland, och använder informationen för att kartlägga individer och institutioner med koppling till kretsarna runt Rysslands president Vladimir Putin.

Unik intervju med Chodorkovskij

Framför allt har nätverket tillgång till register där det går att spåra individers kopplingar till de ryska säkerhetstjänsterna GRU, SVR och FSB. Databaserna består av officiella adress-och passregister samt telefonnummer och innehåller även rådata från inrikesministeriet i Ryssland.  Sammantaget är det en komplex väv av individer, allt från högt uppsatta politiker till regionala polischefer. 

Nätverkets kartläggning av ryska säkerhetstjänstemän och deras koppling till ryska makthavare kan göra det möjligt för framtida domstolar, såväl som icke-ryska tillsynsmyndigheter, att inleda brottmål mot korrupta brottslingar associerade med Putinregimen, uppger Michail Chodorkovskij i intervju med Uppdrag granskning. 

– Även om maktelitens illegala handlingar inte straffas av denna regim nu, så kommer de inte att glömmas bort, säger han.

Kopplas till GRU

I arbetet med den undersökande serien “Skuggkriget” får journalister på de nordiska public servicebolagen SVT, NRK, Yle och DR hjälp av Dossier centers databaser för att få ut uppgifter om misstänkta spioner och deras bakgrund. Researchmaterialet visar att det finns ryska diplomater i våra nordiska länder som kan ha fler uppdrag än att vara ackrediterade diplomater.  

Uppdrag granskning hittar diplomater som är registrerade på intressanta adresser i Ryssland, med koppling till underrättelsetjänsternas officiella verksamheter. Flera av diplomaterna i Norden är kopplade till den militära underrättelsetjänsten GRU:s högkvarter.  

“Vid något tillfälle har de arbetat för GRU” – hör de som röjer information om Putins närmaste. I klippet ovan.

Dokumentärserien ”Skuggkriget”

Efter att Ryssland startat anfallskriget mot Ukraina i februari 2022 påbörjade SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har gjort kartläggningar av ryska fartyg, spaningsarbete, källrekrytering samt genomfört intervjuer med hundratals personer. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center. 

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”.  

Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.