Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Arbetar du för SVR?” – se när Uppdrag granskning ställer den raka frågan till den misstänkte spionen. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

Här konfronterar SVT den ryska underrättelseofficeren: ”En korkad fråga”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning avslöjar 13 misstänkta spioner som är aktiva i Sverige idag och arbetar under diplomatisk täckmantel. När en av dem konfronteras utanför ryska ambassaden i Stockholm avfärdar han frågan om kopplingen till ryska underrättelsetjänster som “korkad”. 

Totalt kan SVT, tillsammans med DR, Yle och NRK, nu avslöja 38 misstänkta ryska spioner i Norden. Vladimir Alexandrovich Lyjapin är officiellt biträdande beskickningschef på ryska ambassaden i Stockholm. Han installerades under hösten 2022, men har tidigare varit i Sverige perioden 2015-2017. Dessförinnan har han tjänstgjort på ambassaden i Köpenhamn.

Se serien: ”Skuggkriget”

Enligt två olika källor inom västliga underrättelse- och säkerhetstjänster tillhör han de strukturer som ägnar sig åt spionage, men han går inte att koppla till någon enskild rysk underrättelse- eller säkerhetstjänst. Han kan, enligt danska underrättelsekällor, tillhöra den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR, vilket även uppgifter från journalistnätverket Dossier center pekar på. Men det finns inga säkra uppgifter. 

“Det är förstås en korkad fråga” – se klippet ovan där Uppdrag gransknings reporter konfronterar Vladimir Lyjapin.

Ambassadören lägger på luren

Uppdrag granskning har upprepade gånger sökt Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, utan framgång. Han har i skrift fått ta del av samtliga anklagelser som ryms inom ramen för den undersökande dokumentärserien “Skuggkriget”. Serien är ett samarbete mellan de nordiska ländernas public service-bolag och granskar hur Ryssland på olika sätt försöker påverka och skaffa information om våra länder.

När SVT till slut lyckas nå den ryske ambassadören i Sverige vill han inte prata och lägger på luren vid flera tillfällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands ambassdör avslutar samtalet tvärt – se när Uppdrag gransknings reporter ringer upp. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

Rysslands svar: Fejknyheter

I ett pressmeddelande från det ryska utrikesdepartementet reagerar talespersonen Maria Zacharova, och säger att granskningen utgörs av ”samordnade fejknyheter” och slår fast att rapporteringen kommer att få konsekvenser för relationerna mellan länderna.

“Ännu en våg av spionmani i de nordeuropeiska länderna, en väg deras myndigheter tagit för att demonisera Ryssland, och som leder till irreparabel skada för relationerna med vårt land. Vi kommer att fortsätta att reagera hårt på alla sådana provokationer”, står det i pressmeddelandet.

Dokumentärserien ”Skuggkriget”

Efter att Ryssland startat anfallskriget mot Ukraina i februari 2022 påbörjade SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har gjort kartläggningar av ryska fartyg, spaningsarbete, källrekrytering samt genomfört intervjuer med hundratals personer. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center. 

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”.  

Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.