Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bröder döms för grovt spioneri

Uppdaterad
Publicerad

De båda bröderna spionerade mot Sverige för Rysslands räkning i tio års tid. Bröderna ska bland annat ha röjt mängder av dokument och lämnat vidare dem till Ryssland. Nu döms Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, till livstids fängelse respektive fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri.

– Både planering och utförande har skett i organiserad form, skriver tingsrätten i domen.

I dag, torsdag, föll domen mot de två bröder från Uppsala som har stått åtalade för att under tio års tid ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning.

Den äldre brodern, Peyman Kia, 42, döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Den yngre brodern, Payam Kia, 35, döms till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri.

Spionbröderna

”Det är ställt utom rimligt tvivel att bröderna, gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”, skriver tingsrätten i domen.

Enligt rättens ordförande Måns Wigén har syftet varit att ”berika sig”.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, säger han.

Röjde dokument

Det var under hösten 2021 som den äldre brodern, som har en bakgrund inom Säpo och Försvarsmakten och vid tillfället arbetade som högt uppsatt myndighetschef, greps i samband med ett tillslag.

Senare greps och häktades även den yngre brodern.

I november förra året åtalades de båda för grovt spioneri och den efterföljande rättegången har omgärdats av omfattande säkerhet och sekretess.

Den äldre brodern bedöms ha anskaffat omkring 90 dokument, varav den yngre brodern medverkade till cirka 65 dokument. Enligt tingsrätten ska bröderna ha ”befordrat och röjt” hälften av dokumenten.

I den yngre broderns hem hittades fjärrkontrollen, som ska efterlikna en bilnyckel, och som innehöll en dold kamera och minneskort. Foto: Polisens förundersökning

Verksamheten har, enligt tingsrätten, skett inom ramen för den äldre broderns anställning inom Säkerhetspolisen och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

– Det här handlar om mycket allvarlig brottslighet och en anställd som grovt missbrukat förtroendet. Det är något som inte får hända, men som vi som säkerhetstjänst vet kan hända. Säkerhets- och underrättelsetjänster är ett prioriterat mål för främmande makt, skriver säkerhetspolischef Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.

”Mycket allvarligt brott”

– Grovt spioneri är ett mycket allvarligt brott som är systemhotande. Den äldre brodern har begått en spionerigärning som måste hänföras till den mest allvarliga kategorin. Gärningen har rört förhållanden av mycket stor betydelse, skriver chefsrådman Måns Wigén.

”Med full insikt om skadeverkningarna har han anskaffat, befordrat och röjt den informationen till Ryssland, som utgör det främsta hotet mot Sveriges säkerhet. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse”, uppger han vidare.

Den yngre broderns inblandning var mindre omfattande, det är också därför han får ett lägre straff.

De båda bröderna har konsekvent förnekat gärningarna.

Hör advokaten om domen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsadvokaten Anton Strand kommenterar torsdagens dom där hans klient döms för grovt spioneri. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet